Hlavní obsah

Izraelec bránil úkryt s desítkami lidí, sedm odjištěných granátů teroristům „vrátil“, osmý už ne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neobyčejnou statečnost prokázal Aner Šapiro, který 7. října během útoku teroristů z Hamásu na kibuc Re'eim bránil kryt se třemi desítkami lidí uvnitř. Video pořízené díky palubní kameře v autě stojícím u krytu ukazuje, jak 22letý voják, který byl na dovolené, a tudíž u sebe neměl zbraň, útočníkům postupně „vrací“ odjištěné granáty. Sedm jich chytil a hodil zpátky. U osmého to nedokázal a zahynul. Následovalo krveprolití, které přežilo jen šest či sedm lidí.

Záběry z autokamery ukázaly, jak Izraelci házejí zpět granáty Hamásu, aby zachránili oběti v úkrytuVideo: Reuters

 
Článek

Šapiro se podle agentury Reuters při obraně železobetonového útočiště usadil u vchodu. Za ním se krčili nejméně tři lidé a chránili si hlavy. Teroristé z Hamásu tam začali jeden po druhém házet odjištěné granáty. Ty se jim ale vracely a explodovaly.

V jednu chvíli byl vidět střelec z Hamásu, který do krytu pálil v zjevné snaze zasáhnout toho, kdo granáty házel zpátky, ale netrefil se.

Četař Šapiro vrátil sedm granátů, u osmého se to nepodařilo. Granát explodoval a zabil ho.

Syn izraelského prezidenta bojuje v Gaze, Netanjahuův zůstává na Floridě

Blízký a Střední východ
Foto: Novinky

Aner Šapiro na snímku, který zveřejnila izraelská armáda

Následovalo bezuzdné vraždění, asi dvě desítky lidí, kteří se v krytu schovávali, teroristé z Hamásu postříleli.

Přežilo jen šest nebo sedm lidí. Samostatné video natočené jedním z útočníků ukázalo nejméně dva zakrvácené muže a jednu ženu, jak je teroristé vyvedli z krytu a zajali.

Přesto několik lidí z krytu, byť zraněných, které útočníci pod těly zřejmě neviděli, vyvázlo.

„Aner Šapiro nás zachránil a zaslouží si vyznamenání. Třeba za to, že se stal naším andělem strážným,“ napsala na sociální síti Agam, která byla zraněna, ale přežila.

Statečný četař celým jménem Aner Eljakim Šapiro měl vedle izraelského také britské občanství.

Byl pravnukem Chaima Mošeho Šapira, bývalého izraelského zákonodárce a ministra, signatáře izraelské deklarace nezávislosti. Ten byl vážně zraněn při granátovém útoku v Knesetu (parlamentu) v roce 1957.

Katar jedná o propuštění 50 rukojmích výměnou za třídenní příměří

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám