Hlavní obsah

Katar jedná o propuštění 50 rukojmích výměnou za třídenní příměří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Katarští zprostředkovatelé se snaží vyjednat dohodu mezi palestinským teroristickým hnutím Hamás a Izraelem, která by zahrnovala propuštění pěti desítek civilních rukojmích zavlečených do Pásma Gazy při útoku na Izrael ze 7. října výměnou za třídenní příměří. Informovala o tom ve středu agentura Reuters s odvoláním na zdroje blízké vyjednávání.

Foto: Evelyn Hockstein, Reuters

Demonstranti, nejen příbuzní unesených, ale také Izraelci, kteří s rodinami soucítí a stejně jako oni požadují, aby vláda udělala vše pro to, aby se rukojmí bezpečně vrátili zpět domů (listopad 2023).

Článek

Dohoda, která se nyní podle Reuters probírá a jejíž obsah je koordinován se Spojenými státy, by také měla umožnit propuštění blíže neurčeného počtu palestinských žen a nezletilých z izraelských věznic.

Na pořadu dne je také zvýšení množství humanitární pomoci, jež Izrael až dosud dovolil dovézt do Pásma Gazy.

Kamera zachytila, jak militanti stříleli do účastníků izraelského festivalu a odváděli rukojmí, mrtvého pak okradli.Video: Reuters

Uzavření této dohody by znamenalo největší propuštění rukojmích držených Hamásem a  zavlečených do Pásma Gazy po říjnovém útoku na Izrael. Až dosud teroristé propustili čtyři rukojmí.

Al-Arabíja: Hamás vymění stovku rukojmích za palestinské ženy a děti z izraelských věznic

Blízký a Střední východ

Podle zdroje agentury Reuters Hamás s obecnými principy navrhované dohody souhlasí, ale židovský stát nikoli a dál vyjednává o podrobnostech.

Ozbrojenci Hamásu podle amerických odhadů po útoku unesli asi 240 lidí. Hamás drží 180 z nich, dalších 40 Palestinský islámský džihád a zbytek jiné islamistické organizace.

O rozhovorech zprostředkovaných Katarem je známo málo konkrétních informací. V pondělí se v médiích objevila spekulace, že Izrael a Hamás „jsou blízko“ dohodě o propuštění až 70 lidí výměnou za pětidenní příměří.

Hamás nabídl propuštění až 70 rukojmích výměnou za pětidenní příměří

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám