Hlavní obsah

Izraelci unesli údajného teroristu z Íránu, měl plánovat útoky na Židy na Kypru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tel Aviv

Izraelská tajná služba Mosad ve výjimečném prohlášení informovala o „speciální protiteroristické operaci“ na území Íránu, během níž měli Izraelci zajmout a unést šéfa buňky, která plánovala útoky na izraelské občany na Kypru. Muž prý přiznal napojení na íránské Revoluční gardy.

Foto: Mosad

Jusef Abbasalila se měl agentům Mosadu přiznat k plánování teroristických útoků na Kypru

Článek

„Půjdeme po každém, kdo chystá útoky proti Židům, po celém světě včetně Íránu.“ Těmito slovy zakončil vysoký důstojník Mosadu informaci o operaci na íránském území, která skončila únosem údajného teroristy do Izraele.

Jedná se o výjimečnou záležitost, neboť Mosad svoje aktivity na územích cizích států téměř nikdy nekomentuje. Tentokrát izraelští agenti dokonce zveřejnili identitu údajného teroristy; Jusef Abbasalila se k plánování útoků měl agentům Mosadu přiznat.

Informace získané od Abbasalily Izraelci předali svým kyperským kolegům a ti posléze již snadno pochytali Abbasalilovy komplice, kteří byli na Kypru připraveni k činu. Podle sdělení izraelské tajné služby měli být cílem útoku izraelští podnikatelé na Kypru, ale také hotely, v nichž často tráví dovolenou návštěvníci z Židovského státu.

Atomovou bombu vyrobíme rychle, pohrozil Teherán

Zahraniční

Stopy vedou k Revolučním gardám

List The Times of Israel, který se odvolává na informace uvolněné Mosadem, uvádí, že zadržený muž se přiznal k úzké spolupráci s důstojníky íránských Revolučních gard. Ty jsou elitními jednotkami íránské armády a USA je vedou na seznamu teroristických organizací.

Íránské Revoluční gardy měly spiklencům poskytnout zbraně i instrukce, jak se k „cílům“ nepozorovaně dostat. Cesta měla vést přes Severní Kypr, území, které je od roku 1974 nelegálně okupované Tureckem. Izraelští agenti nezveřejnili, kdy k zadržení a únosu došlo, operace však zřejmě proběhla před několika málo týdny.

Židovský stát považuje Teherán za svého úhlavního nepřítele, podezřívá Írán mj. ze skrytého úsilí sestrojit jadernou bombu. Mosad v minulosti podle všeho na íránském území provedl celou řadu „akcí“ - vesměs však bez komentáře. Šlo mj. o útoky na íránské vojenské objekty či vraždy vědců, kteří se podíleli na íránském jaderném programu.

Írán začal vyrábět vysoce obohacený uran

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám