Hlavní obsah

Atomovou bombu vyrobíme rychle, pohrozil Teherán

Írán pohrozil, že pokud USA či Izrael „udělají jakoukoli hloupou chybu“, Teherán rychle vyrobí jaderné hlavice schopné „proměnit New York v pekelné trosky“.

Foto: Official Presidential Website, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle listu The Daily Mail to tvrdí expert na Írán Ben Sabti, podle nějž hrozil výrobou atomových hlavic kanál íránských revolučních gard v síti Telegram.

„Írán se může okamžitě vrátit k projektu Imad a vyrobit atomovou bombu, pokud budou napadena zařízení v Natanzu,“ tvrdí tento kanál. Imad je íránská raketa dlouhého doletu, v Natanzu se provádí obohacování uranu.

Putin přijel do Teheránu. Rusko a Írán chtějí společně odolávat „klamům Západu“

Blízký a Střední východ

Společnost Bisimchi Media napojená na revoluční gardy zase na Telegramu zveřejnila video s názvem „Kdy se probudí spící íránské bojové hlavice“. Podle videa může Írán rychlým tempem převést svůj civilní jaderný program na výrobu jaderných zbraní.

Tato vystoupení se objevují v době, kdy Teherán tvrdí, že zůstává optimistický ohledně možného oživení jaderné dohody z roku 2015.

Evropská unie minulý týden předložila nový kompromisní návrh v jednáních, která od března váznou na mrtvém bodě.

Biden i Putin na ponižující návštěvě Blízkého východu

Blízký a Střední východ

Írán také v úterý zdůraznil, že odpoví na nové ropné sankce, které oznámily USA v pondělí. Administrativa Joea Bidena podle něj vede vůči Teheránu stejnou politiku jako bývalý prezident Donald Trump.

Reklama

Výběr článků

Načítám