Hlavní obsah

Írán začal vyrábět vysoce obohacený uran

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Írán v podzemním jaderném provozu Fordo zahájil produkci uranu obohaceného na 60 procent. Informovala o tom v úterý státní média, podle kterých je krok odpovědí na rezoluci Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE). Ta požaduje větší spolupráci ze strany Teheránu.

Foto: Wana News Agency, Reuters

Íránský prezident Ebráhím Raísí

Článek

Írán již obohacuje uran na 60 procent v podzemním komplexu u města Natanz. K výrobě jaderné zbraně je potřebný uran obohacený na hodnoty kolem 90 procent. Odborníci však v posledních měsících varovali, že Írán má nyní dostatek uranu obohaceného na 60 procent, aby z něj mohl vyrobit palivo pro nejméně jednu jadernou bombu.

Teherán tvrdí, že jeho jaderný program slouží výhradně mírovým účelům.

„Írán v dopise informoval MAAE, že začal obohacovat uran na 60 procent v lokalitě Fordo,“ uvedla íránská agentura ISNA s tím, že jde o „silnou reakci“ na poslední rezoluci agentury.

Íránští fotbalisté nezpívali hymnu, podpořili tím protivládní protesty

Zahraniční

MAAE v úterý potvrdila, že Írán začal vyrábět vysoce obohacený uran, až na 60 procent, a že k tomu využívá stávající dvě kaskády odstředivek typu IR-6 v zařízení Fordo. Kromě toho jaderná agentura uvedla, že Írán se chystá dále rozšiřovat obohacování ve Fordo a Natanzu.

„Generální ředitel Rafael Mariano Grossi dnes řekl, že Írán začal vyrábět vysoce obohacený uran – UF6 (hexafluorid uranu) až na 60 procent – s využitím stávajících dvou kaskád v závodě na obohacování uranu ve Fordo – vedle podobné výroby, která se od dubna 2021 děje v Natanzu,“ uvedla dnes MAAE v prohlášení.

Bratříčkování s Íránem jako Maďaři? Babiš by se už „přítelem“ Viktorem neinspiroval

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám