Hlavní obsah

Izrael nasazuje do tunelů proti Hamásu psy, svou smrtí zachraňují vojáky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chodí do nejnebezpečnějších míst v Pásmu Gazy, do tunelů vybudovaných teroristy z Hamásu. Díky své bdělosti a čichu už armádní psi zachránili život desítkám izraelských vojáků. Čtyřnozí vojáci ve službách armády židovského státu ale podle listu Daily Mail také přicházejí o život.

Foto: Profimedia.cz

Příslušník izraelské „psí“ jednotky Okec se svou psovodkou

Článek

Izrael má jednu z nejlépe vybavených a vycvičených armád na světě. Čítá statisíce mužů a žen. Mezi nejceněnější vojáky ale podle listu Daily Mail patří armádní psi. Čtyřnozí bojovníci se podílejí na boji proti Hamásu především při průzkumu a hlídkách, jsou nedílnou součástí pozemní ofenzivy izraelské armády v Pásmu Gazy.

Každý ze psů, kteří jsou součástí jednotky Okec (Žihadlo), má v boji svou specifickou roli. Izraelská armáda k výcviku používá již léta belgické ovčáky malinois. Někteří jsou cvičeni k vyhledávání výbušnin, jiní k lokalizaci skrytých hrozeb v tunelech, další k vystopování a zadržení teroristů.

Foto: IDF

Dvojice izraelských vojáků se svým čtyřnohým spolubojovníkem, belgickým ovčákem

Armádní psi šli do boje proti nepříteli hned 7. října, jen pár hodin poté, co teroristé z Hamásu zaútočili na jižní Izrael a zavraždili tam 1200 lidí a dalších 239 jako rukojmí zavlekli do Pásma Gazy. Mezi prvními byl Nero, který se společně se svým psovodem připojil k elitní jednotce izraelských mariňáků Šajetet 13.

Ovčáci v akci

„Při průzkumu domu odhalil polohu dvou teroristů, kteří se tam ukrývali. Začali na Nera střílet a zabili ho. Ale tím odhalili svou pozici a izraelští vojáci jim nejen nevběhli před hlavně, ale zlikvidovali je,“ popsal jeden z velitelů jednotky Okec Nerovu hrdinskou smrt. „Spousta vojáků ze Šajetetu 13 pak za mnou přišla a řekli mi, že ten pes jim zachránil život,“ dodal s tím, že každý pes, který padne ve službě, má stejné právo na vojenský pohřeb jako jeho lidští spolubojovníci.

Foto: Profimedia.cz

Výcvik v jednotce je náročný pro psovody i jejich čtyřnohé svěřence

Další statečný čtyřnohý voják se přidal se svým psovodem k jednotce Duvdevan (Třešeň), která se specializuje na tajné operace v městském prostředí. Při prohledávání okolí města Beerševa lokalizoval teroristu, který se schovával v keřích a chystal se zaútočit na izraelské vojáky, „Pes ho pokousal a tím umožnil vojákům zatknout teroristu beze ztrát,“ řekl velitel „psí“ jednotky. „Po zatčení se ukázalo, že terorista patří k ozbrojencům operujícím v systému tunelů pod Gazou. Při výslechu nám dal cenné informace pro průběh dalších bojů,“ dodal.

Neohroženě do tunelu

Právě tunelový systém pod Pásmem Gazy, jehož délka se podle Daily Mailu odhaduje na 480 kilometrů, je nejdůležitější bojiště izraelských čtyřnohých vojáků. Temné betonové tunely jsou většinou plné nástražných výbušných systémů. Mnohé z nich jsou tak nízké, že se tam dospělý člověk nepostaví, to ale pro belgické ovčáky není překážkou.

Řídí se čichem i sluchem a jdou neohroženě vpřed. Na „lov“ ve tmě si nesou kamery s nočním viděním, jindy si musí vystačit se sporým osvětlením podzemí a běžnými kamerami. Narazí-li na nepřítele, v drtivé většině případů zaútočí dřív než on.

Jednotka Okec bojuje v Gaze po boku dalších izraelských vojáků. Psi tu podle Daily Mailu mohou být nejlepším přítelem člověka, ale nejhorším nepřítelem teroristů.

Vchod do tunelu Hamásu v nemocnici Aš-Šifá. Izraelská armáda zveřejnila video

Blízký a Střední východ

Psí jednotka Okec

Okec (Žihadlo) je zvláštní jednotka izraelské armády zaměřená na výcvik psů.

Byla založena v roce 1939 a původně její psovodi trénovali psy na zneškodňování únosců.

V Okecu se nejčastěji používají belgičtí ovčáci malinois pro jejich inteligenci, aktivitu, všestrannost a věrnost pánovi. Výjimkou ale nejsou ani němečtí ovčáci či rotvajleři.

Psi slouží šest let a poté jsou jako vysloužilí umístěni u bývalých příslušníků jednotky.

Existence Okecu byla v Izraeli kritizována, neboť podle mínění některých Židů používání vojenských psů připomíná praxi používanou nacistickým Německem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám