Hlavní obsah

Izrael dodává civilistům v Gaze pomoc, palivo pro nemocnice zvažuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izrael dodává do Pásmy Gazy léky, potraviny a miliony litrů vody, uvedl v noci na pátek mluvčí Izraelských obranných sil (IDF) Danies Hagari s tím, že země nebojuje s obyvateli, ale s Hamásem. Izrael by také mohl brzy umožnit dodat palivo nemocnicím v Pásmu Gazy, kterým dochází. Ve čtvrtek to řekl šéf Izraelských obranných sil Herti Halevi.

Foto: Hatem Moussa, ČTK/AP

Zraněné Palestince převážejí do nemocnice na jihu Pásma Gazy v Dajr al-Balahu

Článek

„Chci dát jasně najevo - Izrael je ve válce s Hamásem. Izrael není ve válce s civilisty v Gaze. Organizujeme dodávky vody, potravin, léků i zdravotnického vybavení do Gazy. Do Gazy proudí denně miliony litrů vody. Izrael není ve válce s civilisty v Gaze, a proto podporujeme odvoz zraněných do Egypta,“ informoval Hagari.

„Naše válka je proti Hamásu. Hamás se nestará o civilisty v Gaze, kterým krade palivo z nemocnic a toto palivo užívá pro svou válečnou mašinérii,“ dodal Hagari.

Palivo však Izrael zatím do Pásma Gazy neumožňuje dodávat, i když nemocnice varují, že bez něj zastaví svůj provoz, neboť bez paliva nepoběží generátory dodávající proud. I to by se však mohlo změnit.

Tisíce lidí v Gaze rabují zásoby ve skladech s humanitární pomocí OSN

Blízký a Střední východ

Možné dodávky paliva pro nemocnice

Halevi uvedl, že palivo by bylo možné nechat dodat přes egyptský hraniční přechod Rafáh v případě, že by k nemocnicím skutečně doputovalo. „Situaci v pásmu kontrolujeme každý den. Více než týden nám říkají, že palivo v nemocnicích dojde, a nestalo se tak,“ prohlásil Halevi a dodal, že Izrael změní přístup až v případě, že palivo opravdu dojde. „Palivo bude pod dozorem převezeno do nemocnic a my uděláme všechno, abychom zajistili, že se nedostane k Hamásu a nebude sloužit jeho válečnému úsilí,“ upozornil.

Anketa

Kdo je podle vás nejvíce odpovědný za zajištění bezpečnosti civilistů v Pásmu Gazy?
Vládnoucí hnutí Hamás
92,3 %
Izrael
5,2 %
OSN a mezinárodní společenství
2,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4845 čtenářů.

Kancelář premiéra Benjamina Netanjahua ale hned poté vydala prohlášení, že premiér „neschválil dodání paliva do Gazy.“

Izrael neumožňuje dodávky paliva do Pásma Gazy od 7. října, kdy teroristé z Hamásu zaútočili na Izrael a povraždili na 1400 lidí, většinou civilistů, uvedl list The Times of Israel. Od 10. října nemocnice i různé organizace varují, že nemocnice budou muset ukončit činnost, jakmile jim dojde palivo, většina jich ale dále funguje, byť s omezeními, například se vypnulo chlazení v márnicích.

Světová zdravotnická organizace varovala, že kvůli nedostatku paliva by mohlo zemřít 1000 lidí na dialýze a 130 předčasně narozených dětí v inkubátorech.

Chcete palivo? Požádejte Hamás. Izrael ukázal satelitní snímky velkého skladu

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám