Hlavní obsah

Chcete palivo? Požádejte Hamás. Izrael ukázal satelitní snímky velkého skladu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izrael reagoval na varování OSN, že v Pásmu Gazy je nedostatek paliva, kvůli čemuž tam bude muset ve středu ukončit svou činnost. Zveřejnil záběry skladů paliva Hamásu, kde má být 500 tisíc litrů paliva, a vyzval Hamás, aby vrátil palivo, které odvezl ze skladů UNRWA. Kolik paliva ve skladu je, ale není jasné.

Foto: Síť X / IDF

Izrael zveřejnil satelitní snímek skladu paliva v Pásmu Gazy

Článek

Izraelské obranné síly zveřejnily záběr na síti X, kde jsou na satelitnímu snímku vidět zásobníky paliva. „Tyto nádrže s palivem jsou v Gaze. Obsahují více než 500 tisíc litrů paliva. Požádejte Hamás, jestli nějaké chcete,“ uvedla armáda.

Jedná se o reakci na to, že OSN varuje, že bude muset v Gaze ukončit své působení, jestli nedostane palivo. Generální ředitel Úřadu OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA) Philippe Lazzarini varoval: „Bez paliva nebude žádná voda, žádné fungující nemocnice a pekárny. Bez paliva se se pomoc nedostane k těm, kteří ji zoufale potřebují. Absence paliva bude dál dusit děti a ženy, lidi v Gaze.“

Agentura OSN oznámila, že v Gaze ukradli palivo a zdravotnický materiál. Po chvíli příspěvek smazala

Blízký a Střední východ

Už předtím uvedl mluvčí izraelské armády Daniel Hagari, že Izrael nebude palivo dodávat, protože je využívá pro vojenské aktivity. Hamás má podle něj to ukradené vrátit. „Palivo nedorazí do Gazy, když je Hamás používá pro své operační potřeby. Jestliže je to nutné, Hamás může vrátit palivo, které ukradl UNRWA a dát je nemocnicím,“ prohlásil Hagari.

Není nicméně jasné, kolik paliva se v nádržích nachází. UNRWA však na začátku konfliktu uvedl, že si příslušníci Hamásu přijeli do jeho skladů a odvezli odtamtud palivo a zdravotnické potřeby. Následně však úřad zprávu na síti X stáhl a popřel, že by šlo o krádež.

Izrael zrušil schůzku s Guterresem

Generální tajemník OSN António Guterres vyzval k okamžitému příměří kvůli velkému strádání obyvatel Pásma Gazy po náletech: „Aby se snížilo ohromné utrpení, usnadnily se dodávky pomoci a ulehčilo propuštění rukojmí, opakuji svou výzvu k okamžitému humanitárnímu příměří.“

Izraelský ministr zahraničí kvůli výzvě zrušil setkáním s Guterresem. Izrael odmítá jakákoli jednání, dokud nebudou propuštěna rukojmí.

António Guterres následně na sociálních sítích svá vyjádření dovysvětlil. „Útrapy palestinského lidu nemohou ospravedlnit strašlivé útoky Hamásu. Tyto strašlivé útoky nemohou ospravedlnit kolektivní trestání palestinského lidu,“ uvedl Guterres na sociální síti X.

Reklama

Výběr článků

Načítám