Hlavní obsah

Írán je ochoten jednat s USA, pokud Američané zruší sankce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Teherán

Pokud USA chtějí, aby Írán udělal větší ústupky než v jaderné dohodě z roku 2015, musí Washington nabídnout Teheránu více než v předchozí smlouvě, řekl v pondělí poradce íránského prezidenta Hasana Rúháního Hesámeddín Ašena. Podle agentury Reuters jde o neobvyklé gesto, naznačující, že by Írán byl připraven s USA jednat za určitých předpokladů.

Foto: Pool New, Reuters

Íránský prezident Hassan Rúhání

Článek

Poradce Rúháního zdůraznil, že jakýmkoliv rozhovorům mezi Íránem a USA musí předcházet zrušení amerických protiíránských sankcí, zavedených poté, co Spojené státy loni od mezinárodní jaderné dohody s Íránem odstoupily.

„Americká nabídka rozhovorů bez předem stanovených podmínek je neakceptovatelná ve chvíli, kdy pokračují sankce a výhrůžky. Pokud chtějí něco víc než JCPOA (jaderná dohoda z roku 2015), měli by nabídnout něco nad rámec JCPOA, a to s mezinárodními zárukami, ” napsal na Twitteru poradce íránského prezidenta.

USA jsou ochotny jednat, ale kladou si podmínky

Americký zmocněnec pro Írán Brian Hook uvedl, že prezident Donald Trump je připraven s Íránem jednat o dohodě, která by vedla ke zrušení amerických sankcí, Teherán by však musel omezit svůj jaderný a balistický program a přestat bojovat v zástupných konfliktech na Blízkém východě. Nabídku v pondělí zopakoval. Írán podle něj může „přijít k jednacímu stolu, nebo sledovat, jak se mu hroutí ekonomika”. Bližší podrobnosti o nové plánované vlně amerických protiíránských sankcí Hook nicméně nesdělil.

Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov oznámil, že Rusko a jeho partneři zavedou neupřesněná protiopatření proti další vlně sankcí, které Washington chce uvalit na Írán. Zdůraznil, že zavedení dalších sankcí proti Íránu by pouze vedlo k další eskalaci napětí, a Washington by proto měl spíš usilovat o dialog s Teheránem.

Vztahy mezi USA a Íránem jsou na bodu mrazu od minulého roku, kdy americký prezident Donald Trump oznámil odstoupení Spojených států od mezinárodní jaderné dohody s Íránem z roku 2015 JCPOA a uvalil na islámskou republiku nové sankce. Trumpovi se nelíbilo, že se dohoda nevztahuje na íránský balistický program.

Situace se vyostřila v posledních dnech, kdy bylo napadeno šest tankerů v Ománském zálivu. Minulý týden Írán sestřelil americký dron RQ-4. [celá zpráva]

Americký prezident Trump pak nařídil odvetné údery a zastavil je až v posledních minutách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám