Hlavní obsah

Hamás ztrácí kontrolu nad severem Pásma Gazy, hlásí izraelská armáda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Palestinské teroristické hnutí Hamás přichází o kontrolu nad severní Gazou, oznámil podle agentury Reuters mluvčí izraelské armády Daniel Hagari. Žádné příměří nebude, ale armáda umožňuje evakuaci obyvatel enklávy, dodal s tím, že evakuačními koridory ze severu Pásma Gazy na jih prošlo na 50 tisíc lidí.

Foto: Hatem Moussa, ČTK/AP

Palestinci prchají po Salahaddínově třídě v Buridži ze severu Pásma Gazy na jih (listopad 2023)

Článek

„Viděli jsme, jak se přesouvají na jih. Jdou, protože pochopili, že Hamás na severu už ztrácí kontrolu,“ uvedl podle agentury Reuters Hagari.

Izrael, který už měsíc bojuje s teroristy z Hamásu, opakovaně apeluje na obyvatele Pásma Gazy, aby se přesunuli na jih oblasti, protože na severu jsou boje nejprudší.

Oddělení izraelského ministerstva obrany COGAT, které dohlíží na civilní aktivity na palestinských územích, ve středu informovalo o masivním přesunu 50 tisíc lidí.

Netanjahu se nervově zhroutil, tvrdí izraelský expremiér

Blízký a Střední východ

Nápor byl tak veliký, že koridory musely být otevřeny až do 15 hodin místního času (14.00 SEČ), tedy o hodinu déle, než bylo původně přislíbeno.

Podle Úřadu pro koordinaci humanitárních záležitostí OSN (OCHA) v úterý uprchlo ze severu na jih asi 15 tisíc lidí, zatímco v pondělí jich bylo pět tisíc a v neděli dva tisíce.

Foto: Ohad Zwigenberg, ČTK/AP

Izraelští vojáci při pozemní operaci v Pásmu Gazy.

Armádní mluvčí Hagari také aktualizoval počet potvrzených rukojmích, které teroristé z Hamásu odvlekli do Pásma Gazy po brutálním útoku ze 7. října, a sice na 239 z předchozích 240. 

Hagari nicméně upozornil, že ani toto číslo není konečné, neboť armáda stále prověřuje nové informace, včetně identifikace těl pohřešovaných osob.

Rafáh, hraniční přechod do Egypta, byl ve středu odpoledne kvůli blíže neupřesněným bezpečnostním okolnostem uzavřen, oznámil mluvčí amerického ministerstva zahraničí Vedant Patel.

Podle agentury Reuters za posledních 24 hodin tudy projelo do Pásma Gazy 80 kamionů humanitární pomoci. „Spojené státy očekávají, že přechod bude otevírán v pravidelných intervalech, aby do oblasti mohla proudit pomoc,“ uvedl Patel.

Foto: Dedi Hayun, Reuters

Shromáždění před modlitbou u Zdi nářků v Jeruzalémě za osvobození rukojmích, které teroristé z Hamásu odvlekli do Pásma Gazy.

Podle Johna Kirbyho, mluvčího Národní bezpečnostní rady Bílého domu, z Pásmy Gazy už dosud odešlo zhruba 400 Američanů. „To znamená, že při započtení rodinných příslušníků dalších až 600 v pásmu zůstává,“ dodal Kirby.

Izraelská armáda ve středu pokračovala v pozemní operaci v Pásmu Gazy, vojáci mimo jiné vyhledávali a ničili části rozsáhlé sítě tunelů Hamásu. V úterý izraelský ministr obrany Jo’av Galant prohlásil, že Gaza je obklíčená a vojáci již operují v „srdci města“.

Nechceme zlepšení situace v Gaze, ale dlouhou válku, přiznal Hamás

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám