Hlavní obsah

Francie vydala zatykače na tři vysoké představitele syrského režimu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzský vyšetřující soudce vydal mezinárodní zatykače na tři vysoké představitele režimu syrského prezidenta Bašára Asada. Souvisí to se zmizením dvou Francouzů syrského původu, které v létě syrské úřady označily za mrtvé. Zatykač míří mimo jiné na ředitele národní bezpečnosti Alího Mamlúka či velitele zpravodajské služby syrského letectva Džamíla Hasana. Informoval o tom v pondělí list Le Monde.

Foto: SANA, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Článek

Zatykače souvisejí s vyšetřováním zmizení dvou Francouzů syrského původu, Mazena Dabbagha a jeho syna Patricka.

Otec pracoval na francouzském lyceu v Damašku, syn tam studoval na filozofické fakultě. V listopadu 2013 byli zatčeni agenty zpravodajské služby syrského letectva a umístěni do věznice Mazza, jež je považována za hlavní místo, kde syrský režim mučil své odpůrce. Letos v létě byli otec se synem prohlášeni syrským režimem za mrtvé.

Předběžné vyšetřování ze strany Francie začalo v roce 2015 a po vydání úmrtních listů bylo rozšířeno. Zatykač souvisí s podezřením na spoluúčast při mučení, nucených zmizeních a válečných zločinech

Vyšetřování i v dalších zemích

Současný šéf národní bezpečnosti Alí Mamlúk je jedním z hlavních poradců syrského prezidenta Bašára Asada. Na šéfa zpravodajské služby syrského letectva Džamíla Hasana byl už dříve z podobných důvodů vydán zatykač i v Německu. Třetí zatykač byl vydán na šéfa damašské pobočky téže zpravodajské služby Abda Saláma Mahmúda.

Vyšetřování domnělých zločinů syrského režimu probíhají v několika evropských zemích, například v Německu, Nizozemsku, Británii či ve Francii, připomněla agentura AP.

Jakákoli snaha stíhat členy Asadovy vlády dosud opakovaně vyzněla do prázdna, protože Sýrie neratifikovala ustavující dokument Mezinárodního trestního soudu (ICC). Čína a Rusko navíc v Radě bezpečnosti OSN vetovaly snahy mezinárodního společenství poskytnout ICC mandát k vytvoření zvláštního tribunálu pro Sýrii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám