Hlavní obsah

Evropa a USA Mubarakův pád vítají, Izrael vyčkává

Aktualizováno

Evropská unie a Spojené státy přijaly páteční rezignaci egyptského prezidenta Husního Mubaraka pozitivně jako příslib budoucích demokratických reforem v zemi na Nilu. Opatrnější postoj zaujal sousední Izrael, který se obává o osud vzájemné mírové smlouvy. Ceny ropy v reakci na Mubarakův odchod mírně klesly.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Husní Mubarak s německou kancléřkou Angelou Merkelovou ještě v době, kdy Evropa považovala egyptského prezidenta za záruku stability.

Článek

Husní Mubarak v pátek po 18 dnech masových protivládních protestů odstoupil z funkce, kterou zastával téměř 30 let. Pravomoci předal do rukou armády.

"EU respektuje rozhodnutí prezidenta Mubaraka. Tím, že odstoupil, vyslyšel hlas egyptského lidu a otevřel cestu pro rychlejší a hlubší reformy,“ komentovala vývoj v Egyptě ministryně zahraničí EU Catherine Ashtonová. „Budoucnost Egypta je v rukou Egypťanů. EU je připravena pomoci, jak bude moci," přislíbila Ashtonová a vyzvala k dialogu ohledně vytvoření nové egyptské vlády.

Předseda Evropského parlamentu Jerzy Buzek podle AP uvedl, že Egypťané chtějí nyní starý režim zcela odstranit: "Evropa bude sledovat další kroky při plnění požadavku (egyptského) lidu na odvolání zákona o výjimečném stavu a při ukončení všech snah zastrašovat novináře, bojovníky za lidská práva nebo politické disidenty."

Německý ministr zahraničí Guido Westerwelle Mubarakovo odstoupení podle DPA uvítal. "Jsme svědky historického okamžiku. Těší nás, že se otevřela cesta pro nový politický začátek," konstatoval v New Yorku Westerwelle.

USA chtějí v Egyptě demokracii

Americký viceprezident Joe Biden v krátkém projevu označil rezignaci za klíčový okamžik v historii Egypta i Blízkého východu. Předání moci v zemi by podle něj mělo vést k nezvratným změnám a demokracii.

Prezident Barack Obama se k událostem v Egyptě teprve vyjádří. Podle CNN se šéf Bílého domu o odstoupení egyptského prezidenta dozvěděl během jednání v Oválné pracovně. Poté několik minut sledoval televizní vysílání z Egypta. O Mubarakově záměru navzdory některým zprávám dopředu nevěděl.

Odstoupení egyptského prezidenta uvítal i šéf demokratické většiny v Senátu Harry Reid. "Těší mne, že prezident Mubarak vyslyšel a věnoval pozornost hlasu egyptského lidu, který vyzval ke změně," uvedl. Podle něj je nyní klíčové, aby se předání moci v zemi obešlo bez násilí.

Český premiér Petr Nečas (ODS) označil odstoupení Mubaraka za krok, který není překvapivý a bylo jej možné očekávat. Vyjádřil naději, že další vývoj v Egyptě bude stabilní a bude se ubírat k demokratickým svobodným volbám, jejichž výsledek vytvoří prostor pro rozvoj demokracie v Egyptě a mír na Blízkém východě.

Izrael se obává otřesů

Izrael doufá, že přechodné období, které nyní Egypt čeká, se bude odvíjet "bez otřesů". Agentuře AFP to řekl nejmenovaný izraelský vládní představitel židovského státu. Agentura Reuters citovala vysokého izraelského činitele, který vyjádřil naději, že i po Mubarakově odchodu zůstane mírová smlouva mezi oběma státy beze změn.

"Lze doufat, kvůli Egyptu stejně jako kvůli jeho sousedům, že přechod k demokracii (v Egyptě) se zdaří bez otřesů," zdůraznil zdroj AFP, který si přál zachování anonymity. Také on zdůraznil nutnost zachování mírové smlouvy mezi oběma státy z roku 1979.

"Tato smlouva slouží zájmům obou zemí a představuje záruku stability v celém regionu," řekl a přiznal, že izraelští představitelé "pociťují určité znepokojení tváří v tvář nejistotám" vyvolaným Mubarakovým odchodem.

Radikální islámské hnutí Hamás, které vládne v palestinském pásmu Gazy, uvítalo Mubarakovu demisi jako "začátek vítězství revoluce". V celém pásmu podle agentury AFP propukly davy obyvatel v jásot a nadšení.

Ceny ropy mírně oslabily

Světové ceny ropy po Mubarakově odstoupení oslabily. Na ropném trhu se díky vývoji v Egyptě zmírnily obavy z narušení dodávek ropy z Blízkého východu a z šíření nepokojů v regionu.

Cena americké lehké ropy WTI klesla v pátek po 17. hodině SEČ o zhruba 20 centů na 86,50 dolaru za barel a těsně po zprávě o Mubarakově rezignaci se propadla až na 85,62 dolaru. Severomořská ropa Brent po předešlém vzestupu až na 102,03 dolaru sestoupila o dolar níže a byla zhruba čtvrt dolaru nad čtvrtečním závěrem.

"Trh vidí zmírnění napětí, a investoři tak ruší úniky do bezpečí a prodávají to, co dřív koupili," řekl agentuře Reuters prezident americké firmy Cameron Hanover Peter Beutel.

Egypt sice na svém území významnou těžbu ropy nemá, protesty však vyvolaly obavy z možného narušení přepravy ropy Suezským průplavem a paralelním ropovodem na pobřeží Středozemního moře. Ještě větší vliv na trh měl strach z rozšíření nepokojů do zemí regionu, které jsou velkými těžaři ropy.

Reklama

Související články

Egyptský prezident Mubarak rezignoval

Prezident Egypta Husní Mubarak v pátek odpoledne odstoupil z funkce. V televizním vystoupení to sdělil viceprezident země Umar Sulejmán. Egypťané již tuto...

Výběr článků

Načítám