Hlavní obsah

Mubarak neodstoupil, jen předal část pravomocí viceprezidentovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira
Aktualizováno

Egyptský prezident Husní Mubarak vystoupil ve čtvrtek v noci s několik hodin očekávaným projevem. Armádní představitelé naznačovali, že rezignuje. To se ale nestalo, Mubarak zopakoval, že nebude kandidovat a pravomoci předá tomu, koho si lidé zvolí. Část pravomocí ale předal viceprezidentu Umaru Sulajmánovi. Jaké to jsou, nesdělil.

Článek

V noci byl v zemi klid, i když lidé byli z prohlášení zklamaní. Připravují nové protestní akce.

"Udělám vše pro to, abych hájil ústavu a lid, dokud se nezmění vláda v zemi," řekl Mubarak. Řekl také, že bude naslouchat hlasů mladých, kteří se demonstrací účastní především. Celým jeho projevem se prolínal apel na jednotu a hrdost Egypťanů, aby se vrátili k práci, protože ekonomika trpí. Mubarak neopomněl zdůraznit léta své vojenské služby a okamžik, kdy "znovu vztyčil egyptskou vlajku na Sinaji" (poloostrově okupovaném Izraelem od roku 1967 do roku 1982).

Omluvil se rodinám obětí nepokojů a slíbil potrestání viníků, zároveň však oznámil, že  výjimečný stav bude odvolán, až nastane správný čas.

Foto: Reuters

Egyptští demonstranti ukazují, co si myslí o projevu prezidenta Mubaraka.

"Mírový proces předávání moci právě začíná," prohlásil Mubarak. Na hladký průběh má dohlédnout armáda. Egyptský viceprezident Umar Sulajmán, kterému Mubarak předal část pravomocí, pak vyzval protivládní demonstranty, aby ustali v protivládních protestech a "šli domů".

V ulicích Káhiry se sešly statisíce lidí, nejvíce tradičně na náměstí Tahrír (Osvobození). Demonstrující poslouchali Mubarakův projev, který je však však rozzuřil a nocí se podle agentury DPA rozléhalo skandování "Vypadni! Zmiz! Pryč s Mubarakem!"

Část demonstrantů se údajně vydala na pochod k prezidentskému paláci.

Spekulace se nenaplnily

Odstoupení Mubaraka naznačovali během odpoledne a večera armádní představitelé a také generální tajemník Mubarakovy vládní Národně demokratické strany.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Protivládní protest na náměstí Tahrír v egyptské Káhiře

Velitel káhirského vojenského okruhu odpoledne oznámil shromážděnému davu protestujících v metropoli na náměstí Tahrír (Osvobození), že armáda se rozhodla přistoupit k "záchraně země" a že Mubarak splní požadavky lidu, který požaduje jeho odchod z funkce. Z náměstí se rázem začal ozývat jásot a nadšené skandování.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Úterní protest v Káhiře

Ústupky režimu demonstrantům nestačily

Režim sice slíbil pod tlakem protestujících statisíců lidí řadu reforem, přesto hlavní požadavek demonstrantů zůstává stejný - Mubarak musí okamžitě odstoupit. Davy v ulicích neuchlácholil ani předcházející Mubarakův slib, že už nebude kandidovat v plánovaných podzimních volbách a moc nepřevezme ani jeho syn.

Mubarak předal část pravomocí Umaru Sulejmánovi, kterého nedávno jmenoval do funkce viceprezidenta. Tento bývalý šéf tajné služby už nyní vedl jednání s představiteli opozice. Je považován za schopného pragmatika, veřejnost ho však označuje nejen za Mubarakův stín, ale i za přisluhovače Západu a Izraele.

Obama: pomůžeme Egyptu k demokracii

Zhruba dvě hodiny před Mubarakovým projevem vystoupil americký prezident Barack Obama a oznámil, že USA udělají vše, aby Egyptu pomohly se změnou k demokracii.

"Jsme svědky historie. Děje se to, protože lidé chtějí změnu," řekl Obama, který zdůraznil roli mladých lidí v egyptských protestech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám