Hlavní obsah

Rusku se dá věřit asi jako Západu, řekl Erdogan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud jde o důvěryhodnost, není mezi Západem a Ruskem žádný rozdíl. V rozhovoru pro americkou stanici PBS to prohlásil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Vyjadřoval se také k obnově dohod o vývozu ukrajinského obilí. Prohlásil, že nemá důvod Rusům nevěřit. Přesněji věřit jim méně než západním zemím.

Foto: Murat Cetinmuhurdar/ppo, Reuters

Turecký prezident Recep Erdogan.

Článek

„Do té míry, do jaké je spolehlivý Západ, je stejně spolehlivé i Rusko. Posledních 50 let jsme čekali na prahu EU a v tuto chvíli věřím Rusku stejně jako Západu,“ prohlásil poněkud dvojznačně turecký prezident.

Erdogan odpovídal na dotaz stran jednání o obnově dohody uzavřené mezi Ruskem a Ukrajinou za zprostředkování OSN a Turecka. Ta garantovala vývoz ukrajinského obilí přes Černé moře. Rusko dohodu v průběhu léta odmítlo obnovit, a tak přestala platit.

Win-win pro Turecko

Turecký prezident americkým novinářům vysvětloval, že jeho země usiluje o dobré vztahy se Západem, Ruskem i Evropskou unií. Prostě proto, že je to pro ni nejlepší. Jedná se prý o oboustranně výhodné vztahy. Ukrajinu nezmínil.

„Dobré politické vztahy - s EU, USA nebo Ruskem - jsou pro Ankaru založeny na kalkulaci ´win-win´, a proto je bude i nadále podporovat,“ dodal Erdogan.

Minulý týden přitom pohrozil, že se s EU rozejde poté, co zpráva Evropského parlamentu uvedla, že vstup Ankary do bloku - po desetiletí zastavený - musí být zastaven kvůli stavu lidských práv a právního státu v zemi.

Turecko kritizuje USA, že spojují prodej F-16 a vstup Švédska do NATO

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám