Hlavní obsah

Egyptští beduíni unesli americké turistky

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira
Aktualizováno

Ozbrojení beduíni na Sinajském poloostrově v pátek unesli dvě americké turistky, potvrdila stanici NBC egyptská vojenská policie. O pár hodin později byly ženy zase na svobodě. Stalo se tak necelý týden po únosu 25 čínských dělníků, které beduíni později propustili za výkupné.

Foto: Profimedia.cz

Beduíni unesli Američany na jihu Sinajského poloostrova. Ilustrační foto

Článek

Celkem pět turistů s egyptským průvodcem cestovalo v autě z kláštera Svaté Kateřiny do letoviska Šarm aš-Šajch, když je zastavili místní beduíni s puškami. S Američankami zajali i jejich průvodce. Únosci pak z místa odjeli i s rukojmími. Po pár hodinách je zase propustili.

Není jasné, za jakých podmínek.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Yahoo Maps

Bezpečnostní situace se v Egyptě zhoršila po pádu režimu Husního Mubáraka v loňském roce. Obyvatelé Sinaje se podle NBC navíc cítí opuštění vládou v Káhiře.

Místní beduíni minulou sobotu unesli 25 čínských dělníků. Později je propustili výměnou za výkupné. Podle agentury Reuters požadovali peníze i za propuštění Američanek.

Egyptem od středy zmítají nové nepokoje po masakru fotbalových fanoušků na stadiónu v Port Saídu. Protesty si v pátek vyžádaly tři mrtvé. [celá zpráva]

Narůstá také napětí mezi novými egyptskými vládci a Spojenými státy. Tento týden se musela na americkou ambasádu v Káhiře uchýlit trojice obhájců lidských práv, kterým egyptské úřady zakázaly vycestovat ze země kvůli prověřování aktivit skupin na podporu demokracie, jež USA sponzorují.

Egypt je hlavním spojencem USA na Blízkém východě a jedním z největších příjemců amerických dotací ve výši přes miliardu dolarů (20 miliard korun) ročně.

Reklama

Výběr článků

Načítám