Hlavní obsah

V Egyptě zabili demonstranty, kterým vadila nečinnost policie na fotbalu

• Aktualizováno

Nejméně dva lidé přišli v pátek ráno o život v egyptském městě Suez poté, co policie použila ostrou munici k rozehnání demonstrantů. Třetí byl zastřelen v Káhiře. Jde o první smrtelné oběti protestů, které vypukly v reakci na středeční fotbalové násilí, které si vyžádalo v Port Saídu 74 mrtvých.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Egyptská policie střílela do demonstrantů při protestu proti fotbalovému násilíVideo: Reuters

 
Článek

Podle svědka, kterého citovala agentura Reuters, se demonstranti v Suezu snažili násilím dostat do policejní stanice a policisté na to zareagovali střelbou.

Třetí oběť byla ohlášena z Káhiry. Zdravotnické zdroje uvedly, že jde o člověka, který demonstroval před ministerstvem vnitra. Tam policisté použili slzný plyn.

Už ve čtvrtek večer bylo při protestech v Káhiře zraněno skoro 400 demonstrantů. I oni protestovali proti laxnosti policie na fotbalovém stadiónu, chtěli ale také pád vojenské vlády. Egyptské ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že mezi zraněnými převažují lidé, kteří se nadýchali slzného plynu.

Foto: ČTK/AP

Fotbaloví fanoušci demonstrují v centru Káhiry

Fandové klubu Al-Masrí z Port Saídu brutálně napadli hráče i fanoušky káhirského týmu Al-Ahlí. Jejich řádění si vyžádalo 74 obětí, které se udusily, byly ušlapány nebo podlehly zraněním na hlavě. [celá zpráva]

Policie proti nim nezasáhla, mnozí Egypťané to berou politicky. Mají pocit, že se policisté pomstili ultras Al-Ahlí za to, že se účastnili loňských pouličních protestů, které vedly ke svržení prezidenta Husního Mubaraka. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám