Hlavní obsah

Beduíni obsadili kemp na Sinaji a zajali zaměstnance, turistů se to netýká

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sedmdesátka ozbrojených egyptských beduínů na konci minulého týdne obsadila kemp na Sinajském poloostrově Aqua Sun a zajala tamní zaměstnance. Za jejich propuštění a opuštění resortu žádá jako výkupné 4 milióny egyptských liber (13 miliónů korun). V úterý o tom informoval izraelský list Haaretz.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle lokálních médií na místě v té době nebyli žádní turisté, ozbrojenci ale zajali manažera letoviska a jeho zaměstnance. V případě nevyplacení výkupného vyhrožují, že resort zničí a ukradnou z něj vybavení. AquaSun však není turistickou destinací pro cestovní kanceláře a žádní turisté nebyli akcí beduínů dotčeni.

„Beduíni neobsadili egyptské letovisko, ale jeden z kempů, které se nachází na pobřeží Rudého moře v blízkosti hranic s Izraelem. Tyto kempy z 99% navštěvují individuální turisté z Izraele. Kemp byl postaven načerno bez příslušných povolení na pozemku, který patří beduínům, a tito zcela logicky požadovali po „majiteli“ kempu finanční vyrovnání, které on odmítal několik měsíců,“ informoval manažer cestovní agentury Exim tours Stanislav Zíma.

„Podobných kempů existuje v této oblasti několik a nikdy nebyly součástí organizovaného turistického ruchu, vždy jsou využívány pouze individuály. V žádném případě nebyla tato akce zaměřena na zahraniční cestovní ruch, ale jedná se pouze o vyřizování účtů mezi dvěma subjekty (které mimochodem známe velmi dobře z „rané demokracie“ 90. let i od nás),“ doplnil Zíma.

Beduíni jsou nespokojení s výsledkem voleb

Egyptské bezpečnostní síly v sobotu proti útoku nezasáhly. Hájí se tím, že v této oblasti nemohou jednat bez svolení Izraele.

Majitel letoviska, které se nachází mezi městy Taba a Nuweiba, už vyzval egyptské úřady, aby celé věci učinily přítrž a osvobodily rukojmí.

Důvodem sporu může být zřejmě nedávné zveřejnění konečných výsledků parlamentních voleb. Beduíni trvají na tom, že je režim bývalého prezidenta Husního Mubáraka po léta diskriminoval, a žádají proto větší zastoupení v parlamentu.

Už minulý týden si přitom postěžovali na netransparentnost voleb a pohrozili ozbrojenou odvetou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám