Hlavní obsah

Džihádistu Johna zřejmě zabili Američané při útoku dronem

Washington
Aktualizováno

Spojené státy provedly v Sýrii letecký útok dronem, jehož terčem byl britský radikál Mohammed Emwazi, zvaný džihádista John, který podřízl několik západních rukojmí. Zřejmě se jej podařilo zabít, uvedl americký představitel pro agenturu Reuters. O útoku už byla informována rodina jedné z jeho obětí. K útoku se vyjádřil i britský premiér David Cameron. Že Emwazi zemřel, nepotvrdil.

Foto: SITE Intel Group/Handout, Reuters

Samozvaný popravčí Islámského státu, jehož média identifikovala jako Londýňana kuvajtského původu Mohammeda Emwazihoiho.

Článek

Televize Fox News uvedla, že podle představitele Pentagonu je Emwazi na 99 procent mrtvý. Exilová syrská organizace SOHR monitorující dění v Sýrii uvedla, že byl zabit britský vůdce Islámského státu a tři další cizinci. Neuvedla však žádné jméno.

„Nemůžeme si ještě být jisti, že útok na džihádistu Johna byl úspěšný,” řekl v pátek dopoledne Cameron. Pokud se jeho smrt potvrdí, bude to podle něj zásah do srdce IS.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Televize SkyNews s odvoláním na svědky z Rakky uvedla, že Emwazi byl převezen do nemocnice. Islámský stát podle zdroje prohlásil, že byl zraněn, ale žije. Nemocnice však byla poté uzavřena, což se obvykle děje, když umře významný radikál.

Podle stanice BBC byl Emwazi už nějakou dobu sledován. Zdroj ABC News útok popsal jako „bezchybnou” akci a „čistý zásah”, který zlikvidoval Emwaziho, aniž ohrozil civilisty.

Aktivisté z Rakky citovaní britským listem Independent sdělili, že auto s Emwazim bylo zasaženo ve chvíli, kdy se nacházelo u budovy soudu ve městě Rakka.

Daily Mail uvedl, že dron zaútočil na náměstí s hodinovou věží – na místě, kde IS provedl některé z barbarských poprav.

Střely vypálil bezpilotní letoun ve chvíli, kdy nastupoval do auta. Útok byl podniknut kolem tři čtvrtě na dvanáct v noci místního času. Úderů bylo podle svědků údajně až 14.

„Vyhodnocujeme výsledky dnešní noční operace a další informace poskytneme, až to bude vhodné,” uvedl mluvčí amerického ministerstva obrany Peter Cook. list Guardian připomněl, že ověření smrti džihádisty Johna bude obtížné, protože Rakka je v rukou Islámského státu a není dostupná.

Americký představitel sdělil pod podmínkou anonymity, že se Emwaziho zřejmě podařilo zabít, ale je to potřeba ověřit.

Nejsem žádný extremista, tvrdil Džihádista John na nahrávceVideo: Novinky/Reuters

Podle jednoho nejmenovaného amerického představitele vypálil při čtvrtečním útoku bezpilotní letoun armády USA rakety na auto, v němž měl Emwazi jet.

Cameron smrt zatím nepotvrdil

I když smrt nebyla potvrzena, zřejmě je mrtev. O útoku na Emwaziho informovalo rodinu jím zavražděného Alana Henninga britské ministerstvo zahraničí, uvedl list The Guardian.

Situaci s potvrzením jeho smrti komplikuje to, že se na veřejnosti Emwazi neobjevil od konce ledna.

Brutální vrah

Mohammed Emwazi podřízl několik západních rukojmích. Oběťmi, které zabil před kamerou, jsou američtí novináři James Foley a Steven Sotloff, americký humanitární pracovník Abdul-Rahman Kassig, dva Britové pomáhající Syřanům David Haines a Alan Henning a japonský novinář Kendži Goto. Podle svědků si také liboval v mučení zadržovaných, které mimo jiné vystavoval waterboardingu.

Na videích s „popravami” zajatců se objevil maskovaný. Podařilo se jej odhalit s pomocí analýzy hlasu. Zjištění totožnosti napomohl jeho výrazný britský přízvuk. [celá zpráva]

Postupně se podařilo zjistit i to, jak se radikalizoval.  [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám