Hlavní obsah

Dron proletěl trhlinou po zemětřesení v Turecku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Agentura Reuters zveřejnila další záběry zobrazující sílu zemětřesení, které postihlo Turecko a Sýrii. Dron pořídil snímky z průletu 200 metrů široké a 50 metrů hluboké trhliny, která se vytvořila v provincii Hatay na jihu Turecka.

Průlet dronem 50 m hlubokou a 200 m širokou průrvou vzniklou na olivové plantáži po zemětřeseníVideo: Reuters

 
Článek

Trhlina je podle agentury dlouhá bezmála 400 metrů a rozdělila vedví olivovou plantáž. Je tak hluboká, že by v ní zmizel i 16patrový dům.

První zemětřesení o síle 7,7 stupně zasáhlo Turecko v pondělí 6. února brzy ráno. Druhé zemětřesení o síle 7,6 stupně přišlo ve 13:24. Ohniska obou zemětřesení byla v provincii Kahramanmaraş. Silné otřesy ale byly cítit také v sousední Sýrii, kde si rovněž vyžádaly oběti.

V Turecku objevili zlomovou plochu. Zemětřesení posunulo silnici o tři metry

Blízký a Střední východ

Těch už je přes 41 tisící. Poslední údaje hovoří o 35 418 obětech v Turecku a 5800 v Sýrii. V Sýrii je postižená i oblast, kterou kontrolují povstalci a radikální islamistické skupiny.

I více než týden po neštěstí se ale objevují i pozitivní zprávy. Ve středu, desátý den po zemětřesení, zachránili v Turecku ze sutin další tři živé ženy a dvě děti. Matka se dvěma dětmi strávila pod troskami 228 hodin.

Turecká vláda ve středu podle televize Al-Džazíra oznámila, že zatím eviduje celkem 50 576 zřícených či značně poškozených budov. Úřady v deseti postižených provinciích zkontrolovaly více než 387 tisíc budov, z nichž téměř 12 tisíc bude muset být co nejrychleji zbouráno v provincii Gaziantep, na 10 900 se musí zbourat kvůli značnému poškození v provincii Hatay a 10 777 v provincii Kahramanmaraş, uvádí vládní zpráva.

V Turecku jako zázrakem po 222 hodinách vytáhli záchranáři z trosek živou ženu

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám