Hlavní obsah

V Turecku objevili zlomovou plochu. Zemětřesení posunulo silnici o tři metry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pondělní zemětřesení v Turecku o síle 7,7 stupně Richterovy škály má tisíce obětí i zničených domů. Experti v úterý objevili zlomovou plochu nedaleko vesnice Tevekkelli ležící mezi městy Kahramanmaraş a Gaziantep, na snímcích jsou vidět posunuté silnice či železnice o několik metrů.

Foto: Twitter, Bez zdroje

Silnice u vesnice Tevekkelli byla posunuta zhruba o tři metry.

Článek

„Zlom vytvořil na zemském povrchu posun o nejméně tři metry. Nachází se v úseku Gölbaşı-Türkoglu. Značná část domů podél této zóny a v její blízkosti byla zničena,“ uvedl ředitel Centra pro výzkum zemětřesení při Dokuz Eyelül University Hasan Sözbilir.

„Mohu říct, že se jedná o největší zemětřesení, ke kterému v Turecku za posledních 100 let došlo. Pokud vím, byly porušeny nejméně tři segmenty a celková délka povrchových zlomů přesáhla 500 kilometrů,“ dodal Sözbilir.

Kromě posunu silnice či železnice se na sociálních sítích objevily také záběry z města İskenderun. Auta v něm projíždí ulicemi, které se ocitly pod vodou. Zemětřesení způsobilo, že pobřežní turecká města poklesla zřejmě o několik metrů.

Pomoc Turecku a Sýrii

Člověk v tísni – číslo účtu 51945194/0300

Charita ČR – číslo účtu 55660022/0800, variabilní symbol 118

ADRA – číslo účtu 66888866/0300, variabilní symbol 389

Český červený kříž – číslo účtu 333999/2700, variabilní symbol 2301

Geologická služba Spojených států odhaduje, že se jedná o tří- až čtyřmetrový pokles. Ten se rozšířil od města Antakya na jih, což by mohlo vysvětlovat škody, které zemětřesení napáchalo v sousední Sýrii.

Foto: Novinky

Pohled na dva klíčové zlomy, které se nachází v oblasti Turecka a jeho bezprostřední blízkosti.

Nepustím tě. Zoufalý otec drží za ruku zavalenou dceru

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám