Hlavní obsah

V Turecku jako zázrakem po 222 hodinách vytáhli záchranáři z trosek živou ženu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V zemětřesením poničeném městě Kahramanmaras se podařilo po 222 hodinách ze sutin vyprostit živou ženu, uvedla agentura Reuters. Obětí si zemětřesení z minulého týdne v Turecku vyžádalo přes 35 tisíc. V Sýrii jsou počty nejisté, agentura Reuters informuje o 5800 mrtvých.

V Turecku jako zázrakem po 222 hodinách vytáhli záchranáři z trosek živou ženuVideo: Reuters

 
Článek

Už v úterý pozdě večer záchranáři vytáhli ze sutin sedmasedmdesátiletou Fatmu Güngörovou. V troskách strávila 212 hodin. Nebyla to poslední událost podobná zázraku. Po 222 hodinách vytáhli dvaačtyřicetiletou Melike İmamoğluovou, informovala turecká agentura Anadolu.

Celkem se v úterý podařilo zachránit deset lidí.

Čeští záchranáři v úterý vyprostili ze sutin po zemětřesení v Turecku více než desítku mrtvých, celkem za dobu nasazení v městě Adiyaman už 66. Novináře o tom ve středu informoval mluvčí českých hasičů Jakub Kozák. Český tým zatím nezaznamenal žádný problém v bezpečnosti, ve městě je ale podle Kozáka kvůli napětí nasazena armáda a policie. Do Česka se záchranáři vrátí v pátek odpoledne.

Čeští záchranáři operující v Adiyamanu minulý pátek vyprostili ze sutin domů zřícených po zemětřesení dva přeživší, další živou ženu pomohl kolegům z jiného týmu najít pes české kynologické skupiny, která je na místě. Od té doby již bohužel neměli štěstí na to, že by se jim podařilo z trosek vyprostit živé. V úterý vyprostili více než desítku mrtvých, od začátku nasazení jich bylo 66, uvedl mluvčí českých hasičů Jakub Kozák.

Fenka Terezka našla v troskách živou ženu

Blízký a Střední východ

Tým pracuje ve dvou přidělených sektorech, těžká technika podle Kozáka pomohla se sundáním jednotlivých panelů, a tak se záchranáři dostávají do nižších pater.

„Evidujeme za dobu nasazení už 66 vyproštěných mrtvých lidí, spolu s námi je v Adiyamanu nasazeno dalších devět záchranných týmů,“ uvedl Kozák. Počet zachráněných se podle něj nezměnil.

Záchranáři se do Česka vrátí v pátek odpoledne, měli by přiletět v 15:40 na pražské letiště. Letoun pak bude pokračovat do Ostravy, kde se přistání plánuje na 19:35.

Zemětřesení si vyžádalo přes 100 tisíc lidí a v Turecku bylo zničeno nebo bude nutno ještě zbourat přes 200 tisíc bytů. Turecké oblasti postižené zemětřesením opustilo 2,2 milionu lidí. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) jde o nejhorší přírodní katastrofu v oblasti za poslední století.

Erdogan se před čtyřmi lety chlubil amnestiemi pro domy, které se nyní zřítily

Zahraniční

Pomoc Turecku a Sýrii

Člověk v tísni – číslo účtu 51945194/0300

Charita ČR – číslo účtu 55660022/0800, variabilní symbol 118

ADRA – číslo účtu 66888866/0300, variabilní symbol 389

Český červený kříž – číslo účtu 333999/2700, variabilní symbol 2301

Reklama

Výběr článků

Načítám