Hlavní obsah

Čtyřletý Negev musel jít sám s prostřelenou nohou, popsala žena, nad kterou po masakru Hamás mávl rukou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hamás zveřejnil video, které má ukazovat propuštění ženy a dvou dětí držených v zajetí. Zrnité záběry natočené z dálky odvysílala už ve středu katarská stanice Al-Džazíra. Propuštěná žena jménem Avital Aladgemová už svůj příběh popsala několika médiím. Řekla, že není matkou téměř čtyřletého Negeva a čtyřapůlměsíčního Ašela, s nimiž se dostala na svobodu. Jedno z dětí její sousedky bylo postřelené, matka je stále nezvěstná.

Foto: Hamás, Bez zdroje

Propuštění ženy a dvou dětí. Záběr z videa zveřejněného Hamásem.

Článek

„Schovávali jsme se ve skříni, já a můj soused Chaim Kacman. Pak přišli teroristé a odpálili dveře. Kulky prolétly sousedovým tělem, díky němu jsem přežila. Vytáhli mě ze skříně a chtěli, abych se víc zakryla, zabalila jsem se do tří sukní,“ popsala Avital z kibucu Cholit stanici CNN sobotní vpád teroristů.

„Pak přišlo víc teroristů s dětmi mojí sousedky Adi, která je stále pohřešovaná. Dali mi Ašela, kterému jsou čtyři a půl měsíce, a Negeva, kterému jsou skoro čtyři roky. Oba byli traumatizovaní,“ popsala žena. „Negev byl zasažen kulkou do nohy, Ašel se nadýchal prachu zvířeného při střelbě,“ vylíčila stav obou dětí.

„Potom nás vzali do dalšího domu. Byla tam rodina v krytu. A oni se je snažili přesvědčit, aby šli ven. Instruovali mě, co jim říkat. Naštěstí mě ani teroristy neuposlechli,“ řekla žena. „Všude byly kaluže krve, hořící domy a auta,“ popsala hrozivou scenérii s tím, že teroristé poté zajatce začali hnát směrem k Pásmu Gazy.

Vůdce izraelských Arabů vyzval Hamás, aby propustil část rukojmí

Blízký a Střední východ

„Negeva nesl na ramenou jeden z teroristů a on křičel, že chce pryč. Ašela jsem nesla já,“ řekla plačící Avital. Pak vylíčila, že nedaleko za hranicemi jim dali teroristé posunky najevo, že jsou volní. „Pokračovali dál do Gazy a nechali mě s dětmi být. V tu chvíli jsem si uvědomila, že můžeme jít domů,“ popsala.

„Vyrobila jsem pro Ašela nosítka. Negeva, který měl nohu zraněnou od kulky, jsem chvíli nesla na zádech a chvíli šel sám. Byl tak statečný,“ vylíčila plačící Avital kanálu N12. „Řekla jsem mu, že musíme od těch zlých lidí zpátky domů k dobrým lidem. Řekla jsem mu, aby myslel na to, co by si dal dobrého, a na to, že brzy uvidí tatínka. Celou cestu jsme slyšeli výbuchy,“ popsala žena.

Dodala, že na cestě k hranici je zahlédla ještě další skupina teroristů. „Vzala jsem děti a schovali jsme se za dunu. Nechali nás být a pokračovali dál,“ vylíčila okolnosti propuštění, které Hamás zveřejnil na videu.

Nepřekročitelná bariéra padla až příliš snadno, Hamás prošel přes zeď kolem Gazy jako nůž máslem

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám