Hlavní obsah

Nepřekročitelná bariéra padla až příliš snadno, Hamás prošel přes zeď kolem Gazy jako nůž máslem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tel Aviv / Gaza

Nákladně vystavěná bariéra oddělující Izrael od Pásma Gazy byla považovaná za natolik vyspělou, že jakýkoli násilný průnik přes ní se zdál být nemožný. Sobotní útok teroristů Hamásu na Izrael tento předpoklad postavil na hlavu a současně ukázal, že samotná technika bez adekvátního personálního obsazení má při obraně hranic své limity.

Ozbrojenci Hamásu zveřejnili záběry, jak pronikli z Gazy do Izraele .Video: Reuters

 
Článek

„Je to nepřekročitelná bariéra ze železa, senzorů a betonu.“ Tak se před dvěma lety vyjádřil tehdejší izraelský ministr obrany Benjamin Ganc při příležitosti dokončení posledního úseku hraniční bariéry oddělující území Izraele od Pásma Gazy. „Bariéra mění realitu. To, co se stalo v minulosti, se už nebude opakovat,“ přidal svůj názor Aviv Kohavi, tehdejší náčelník generálního štábu izraelské armády.

Útok ozbrojenců Hamásu ze soboty 7. října ukázal, že izraelské špičky se přepočítaly. Militanti prošli přes hranici docela snadno, podařilo se jim ji narušit na více než padesáti místech. Stačily jim k tomu nikterak sofistikované výbušniny, na některých místech jen buldozery. Cesta do Izraele byla volná.

Přes hranici Gazy už teroristé nepronikají, tvrdí izraelská armáda

Blízký a Střední východ

Bariéru kolem Pásma Gazy přitom Stát Izrael stavěl právě proti takovýmto průnikům teroristických bojůvek na své území. Asi 60 kilometrů dlouhá pozemní hranice prošla výraznou modernizací poté, co se Izrael z Pásma Gazy v roce 2005 vojensky stáhl a nedlouho poté se tam k moci dostal Hamás. Legálně je možné ji překročit - ovšem pouze se zvláštním povolením izraelských úřadů – na jediném hraničním přechodu Erez / Bejt Hanún.

Militanti pronikli z Gazy do Izraele na paraglidechVideo: Reuters

K sedm metrů vysoké betonové zdi, respektive k systému plotů s ostnatým drátem, posléze přibyla i podzemní bariéra, která měla zabránit budování tunelů. Celá hranice je prošpikovaná pokročilými senzory, patrolují nad ní izraelské drony a jsou na ní dálkově ovládané palposty. Cena za to všechno se odhaduje nejméně na 1,1 miliardu dolarů (asi 25 miliard korun).

Bez lidí to neubráníte

Německým serverem Spiegel oslovení bezpečnostní odborníci se shodují na tom, že Izraelci se až příliš spolehli na vyspělou techniku a zanedbali trvalou fyzickou přítomnost vojska podél hranice. Ta byla minimální i z důvodu, aby vojáci nebyli přímo vystaveni útokům odstřelovačů zevnitř Gazy.

„Dostali nás.“ Hamás při přípravách útoku na Izrael dovedně klamal tělem

Blízký a Střední východ

„Bezpečnostní řešení založená pouze na technice často vycházejí z předpokladu, že protivník nepřemýšlí a nepřizpůsobuje se. To je problém. Například pomalu a nízko letící útočníci na paraglidech mohli senzory oklamat; voják s dalekohledem by si toho naopak všiml okamžitě,“ řekl Spiegelu expert Frank Sauer.

Události 7. října 2023 na gazanské hranici brutálním způsobem ukázaly, že jen vyspělá technika skutečně nestačí. Pro špičky Státu Izrael to bude jedno z řady témat, se kterým si po skončení války budou muset poradit.

Reklama

Výběr článků

Načítám