Hlavní obsah

ČR je proti zařazení Hizballáhu mezi teroristické organizace

Česká republika se spolu s několika dalšími zeměmi Evropské unie ve středu v Bruselu opět postavila proti tomu, aby EU zařadila šíitské libanonské hnutí Hizballáh na seznam teroristických organizací. Uvedl to ve čtvrtek bruselský web EUobserver a ČTK to potvrdila mluvčí ministerstva zahraničí Johana Grohová.

Foto: TV Manar, Reuters

Šéf Hizballáhu Hassan Nasralláh při projevu.

Článek

Podle diplomatických zdrojů byly proti britskému návrhu označit Hizballáh za teroristický především Rakousko a Česká republika. Výhrady údajně vyjádřily i Irsko, Itálie a Polsko. Londýn podporují Francie, Německo i Nizozemsko a přidává se podle diplomatů stále více zemí. Pro rozhodnutí je ale v tomto případě zapotřebí jednomyslnosti, takže každá země má právo veta.

Podle Grohové česká opozice souvisí především s obavou z destabilizace regionu vzhledem k tomu, že Hizballáh je v libanonské vládě. Podle ní je také těžké odlišit vojenské křídlo od celého Hizballáhu. Spor je v tom, zda lze přijmout argument, že existuje vojenské křídlo Hizballáhu, které by mohlo být předmětem sankcí, anebo je jen jeden Hizballáh, uvedla Grohová. Britové navrhují, aby bylo na černou listinu zařazeno tzv. vojenské křídlo Hizballáhu.

Grohová zdůraznila, že Česká republika odsuzuje metody a ideologii Hizballáhu. „Bereme ale v úvahu, že toto hnutí má zastoupení v libanonské vládě,“ řekla.

Nespokojený Netanjahu 

Izrael vyjádřil nelibost nad tím, že Evropská unie nemá společný postoj vůči Hizballáhu. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu při jednání s šéfkou diplomacie EU Catherine Ashtonovou vyjádřil nelibost nad neschopností Unie najít společný postoj k Hizballáhu. „Nechápu, jak se nemůžete dohodnout o Hizballáhu. Není-li teroristickou skupinou Hizballáh, pak nevím, kdo jí je,“ řekl. Netanjahu argumentoval tím, že členové Hizballáhu vraždí lidi po celém světě, právě nyní v Sýrii.

EU dosud odolávala tlaku Izraele a USA, aby byl Hizballáh zařazen na evropský seznam teroristických skupin. Hizballáh je na takovém seznamu v Izraeli od roku 1989, v USA od roku 1997, v Kanadě od roku 2002 a v Austrálii od roku 2003.

Hizballáh se dál angažuje v Sýrii

Syrští povstalci a bojovníci libanonských milicí hnutí Hizballáh svádějí tento týden těžké boje v okolí Damašku. Vládní jednotky a bojovníci Hizballáhu se od středy snaží přerušit zásobovací cesty rebelů jižně od metropole, řekl ve čtvrtek agentuře DPA mluvčí syrského revolučního hnutí. „Syrská svobodná armáda obklíčila skupinu bojovníků Hizballáhu v blízkosti Chomejního nemocnice,“ upřesnil mluvčí syrských povstalců.

Bojovníci libanonského šíitského Hizballáhu se před dvěma týdny výrazně podíleli na opětovném dobytí strategického pohraničního města Kusajr silami syrského prezidenta Bašára Asada. [celá zpráva]

Ty se nyní očividně připravují na ofenzivu v severosyrském městě Halab.

Libanonský prezident Michel Sulajmán ve čtvrtek vyzval hnutí Hizballáh ke stažení bojovníků ze Sýrie. Jakékoliv jejich další zapojení do občanské války v sousední zemi podle Sulajmána ještě více rozdmýchá nestabilitu v Libanonu. „Jestliže se zúčastní (bojovníci Hizballáhu) bitvy o Halab a další tam budou zabiti, povede to k většímu napětí,“ řekl Sulajmán v rozhovoru, který zveřejnil libanonský deník As-Safír. „Kusajrem by to mělo skončit a (Hizballáh) by se měl vrátit domů,“ citovala z interview agentura Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám