Hlavní obsah

Bojová letadla USA a Ruska se těsně míjela nad Sýrií, Američané stříleli světlice

Washington/Moskva

K těsnému průletu bojových letadel USA a Ruska došlo ve středu nad severní Sýrií. Dvojice ruských strojů Su-25 letěla východně od řeky Eufrat v sousedství amerických F-22. Pentagon oznámil, že američtí piloti museli vystřelit světlice, aby předešli kolizi. Podle ruské strany situaci vyřešil zásah třetího ruského stíhacího letounu Su-35.

Foto: Ministry of Defence of the Russian Federation/Handout, Reuters

Ruský bojový letoun Suchoj Su-25 v Sýrii

Článek

Incident trval 40 minut, oznámil mluvčí Pentagonu Eric Pahon, podle něhož americké letouny poskytovaly vzdušnou podporu arabským a kurdským spojencům bojujícím proti radikálům u města Búkamál u hranice s Irákem.

Pahon uvedl, že se obě strany dohodly na tom, že oblast u východního břehu Eufratu bude bezkonfliktní. To znamená, že se ruské letectvo bude zdržovat jen západně od řeky. Podle něj ale ruské letouny dennodenně létají i na východní břeh. „Naši piloti stále obtížněji rozlišují, zda jde ze strany ruských kolegů o úmysl, nebo pouze o omyly,“ prohlásil mluvčí Pentagonu.

Pahon dodal, že jedno letadlo bylo v jednu chvíli tak blízko americkému, že se americký pilot musel uchýlit k „agresivnímu manévru“. Americké velení současně dohodnutým komunikačním kanálem upozornilo ruské na hrozbu kolize.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Bojový letoun páté generace Lockheed F-22 Raptor

Ruská strana nepopírá, že k incidentu došlo na východním břehu. Poté, co Američané vystřelili varovné světlice, byl podle sdělení Moskvy z výšky 10 000 metrů povolán stíhací letoun Su-35, který se k americkým F-22 přiblížil zezadu, a ty pak odlétly.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že dvojice strojů Su-25 doprovázela ve výšce 3300 metrů humanitární konvoj u Majádínu, jenž se ovšem nachází na západním břehu Eufratu.

Rusové však u Búkamálu útočí také. Koncem listopadu tam podle zprávy agentury TASS podniklo mohutný nálet šest dálkových bombardérů Tu-22M3 na pozice radikálů z Islámského státu.

Reklama

Související články

Do Sýrie se chystají tisíce čínských vojáků

Čína vyšle do Sýrie tisíce příslušníků speciálních sil. Mají se zaměřit na boj proti povstalcům z řad etnika Ujgurů bojujícím v severní provincii Idlib. Uvedly...

Američané stahují ze Sýrie 400 mariňáků

Američané stahují ze Sýrie čtyři stovky příslušníků námořní pěchoty, kteří se podíleli na dobytí města Rakka, jež bylo v područí Islámského státu (IS). Ve...

Výběr článků

Načítám