Hlavní obsah

Do Sýrie se chystají tisíce čínských vojáků

Novinky, rei

Čína vyšle do Sýrie tisíce příslušníků speciálních sil. Mají se zaměřit na boj proti povstalcům z řad etnika Ujgurů bojujícím v severní provincii Idlib. Uvedly to izraelský server Debkafile a íránský server Financial Tribune.

Foto: Profimedia.cz

Čínský voják. Ilustrační foto

Článek

Čínská obrana podle zprávy plánuje poslat do Sýrie dvě jednotky speciálních sil – Sibiřské tygry a Noční tygry, aby se postavili bojovníkům Islámského hnutí Východního Turkestánu, spadajícího pod džihádistickou organizaci Haját Tahrír aš-Šám, která je napojena na teroristickou síť Al-Káida. Kromě toho Peking podezřívá Islámské hnutí Východního Turkestánu z napojení na extremistickou pákistánskou odnož Tálibánu Tahríke-Tálibán Pákistán.

Odhaduje se, že v jeho řadách v Sýrii bojuje zhruba 2500 Ujgurů, které Čína na svém území považuje za islamistické separatisty. O boji proti jejich hnutí měl minulý týden osobně hovořit čínský ministr zahraničí Wang-I s poradkyní syrského prezidenta Bašára Asada Busajnou Šaabanovou.

Čínské jednotky mají v Idlibu postupovat v součinnosti se syrskými vládními jednotkami, napsal arabský list Ašark al-Avsat. Režimním silám už na bojišti vypomáhají také ruští a íránští vojáci a bojovníci libanonského hnutí Hizballáh.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Provincie v Sýrii

Izraelský server Debkafile k tomu doplnil, že Peking podezřívá Turecko, které se do syrské války rovněž zapojilo, z podpory ujgurských separatistů. Číňané konkrétně podezřívají tureckou tajnou službu MIT.

Číňané už v Sýrii jsou, tvrdí íránský server

Íránský server Financial Tribune rovněž tvrdí, že Číňané už jednou v Sýrii působili. V roce 2015 měl syrský režim povolit vstup na své území zhruba 5000 čínským příslušníkům v západní Latákíji. V tomto rámci měly být nasazeny prvky námořní i vzdušné obrany a také poradci. Ti podle arabského serveru Al-Araby působí v Sýrii nadále a radí Syřanům, jak používat zbraně čínské výroby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám