Hlavní obsah

Biden navštíví Izrael. USA chtějí plán na pomoc civilistům v Gaze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký prezident Joe Biden ve středu navštíví Izrael. Po jednání s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem to uvedl šéf americké diplomacie Antony Blinken. S Netanjahuem se sejde i Biden. Během své návštěvy dá najevo, že Izrael má právo bránit své občany před Hamásem, sdělil také Blinken. Z Izraele se americký prezident přesune do Jordánska, kde bude jednat i s předsedou palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem, dodal k tomu mluvčí Bílého domu.

Foto: Susan Walsh, ČTK/AP

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu a americký prezident Joe Biden při setkání v New Yorku letos 20. září

Článek

Biden dá během své návštěvy Izraele jasně najevo, že „Izrael má právo a povinnost bránit svůj lid před Hamásem a dalšími teroristy a zabránit budoucím útokům,“ sdělil podle agentury Reuters Blinken.

Podle mluvčího Bílého domu Johna Kirbyho také americký prezident hodlá od izraelských představitelů získat informace o izraelské strategii ohledně „tempa vojenských operací“.

Po návštěvě židovského státu se Biden přemístí do Jordánska, kde se setká s jordánským králem Abdalláhem II., egyptským prezidentem Abdalem Fattáhem Sísím a předsedou palestinské samosprávy, sdělil mluvčí Bílého domu John Kirby.

Biden varoval Írán, aby byl v současné situaci kolem Izraele opatrný

Blízký a Střední východ

Už v neděli o Bidenově cestě do Izraele spekulovala izraelská média kvůli jeho náhle zrušené cestě po USA. Bílý dům však nejprve oznámil, že americký prezident zůstává ve Washingtonu. Cestu Bidena do Izraele potvrdil až později.

Blinken mluvil s Netanjahuem devět hodin

USA a Izrael hodlají vypracovat plán, jak k civilistům v Pásmu Gazy dostat humanitární pomoc, aniž by z ní mělo prospěch radikální hnutí Hamás, které Gazu ovládá, řekl rovněž Blinken po jednání s Netanjahuem.

Foto: Jacquelyn Martin, ČTK/AP

Americký ministr zahraničí Antony Blinken a izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Humanitární pomoc pro civilisty v Gaze, sužované izraelskými nálety proti Hamásu, se zatím hromadí na egyptském Sinajském poloostrově, protože chybí dohoda ohledně toho, jak ji do Gazy doručit.

Blinken s Netanjahuem jednal devět hodin a jejich hovory se protáhly do brzkých úterních hodin, podotkla agentura Reuters. Jejich setkání krátce narušil letecký poplach upozorňující na palestinskou raketovou palbu, při němž se oba státníci uchýlili do krytu. Blinken je na Blízkém východě už šestým dnem.

„Pokud se Hamás jakkoli pokusí zabránit, aby se humanitární pomoc dostala k civilistům, včetně toho, že ji zabere pro sebe, budeme první, kdo to odsoudí. A budeme pracovat na tom, aby se to už nestalo,“ sdělil Blinken po jednání.

Foto: Stringer, Reuters

Kamiony s humanitární pomocí před hraničním přechodem Rafáh

Agentura Reuters mezitím informovala, že podle očitých svědků se nákladní automobily s humanitární pomocí na Sinajském poloostrově začaly přesouvat a míří směrem k Pásmu Gazy.

Podle Reuters ale není jasné, zda se otevře hraniční přechod Rafáh na hranici Egypta a Pásma Gazy a zda bude automobilům umožněno do Gazy vjet.

Hnutí Hamás 7. října podniklo na Izrael rozsáhlé vzdušné i pozemní útoky, při nichž zemřelo nejméně 1400 lidí, většinou civilistů. Zraněno bylo podle izraelského ministerstva zdravotnictví přes 4000 Izraelců.

Podle izraelských úřadů kromě toho Hamás unesl do Pásma Gazy, které ovládá, nejméně 199 lidí jako rukojmí.

Izrael na útok Hamásu odpověděl mohutnými nálety na Pásmo Gazy. Při bombardování Gazy zemřelo podle úřadů Hamásu 2808 lidí a dalších 10 850 utrpělo zranění.

Izrael pokračuje v útocích na Gazu a Libanon, situace v Gaze je kritická

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám