Hlavní obsah

Až zničíme Hamás, nechceme už mít s Gazou nic společného, oznámil Izrael

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Válka Izraele proti Hamásu bude probíhat ve třech fázích, řekl před očekávanou brzkou pozemní operací židovského státu v Pásmu Gazy izraelský ministr obrany Jo'av Galant. Zpočátku podle něj půjde o masivní palbu, později půjde o menší akce zaměřené na likvidaci členů Hamásu a infrastruktury. V konečné fázi se však Izrael chce další odpovědnosti za život v Pásmu Gazy vzdát, řekl Galant.

Foto: Tsafrir Abayov, ČTK/AP

Izraelský ministr obrany Jo'av Galant při čtvrtečním setkání s vojáky u hranic Pásma Gazy

Článek

„Sedmý říjen je dnem, který odstartoval proces zničení Hamásu,“ řekl podle webu Ha'arec Galant s odkazem na den, kdy palestinští teroristé v jižním Izraeli rozpoutali bezprecedentní krveprolití.

Dodal, že válka bude rozdělena do tří fází, z nichž jako první přijde „palebná vojenská kampaň a později taktické manévry, jejichž cílem budou atentáty na operativce a poškození infrastruktury“ za účelem zničení Hamásu.

Poté budou boje pokračovat s „nižší intenzitou“, řekl Galant na společném jednání zahraničněpolitického a obranného výboru parlamentu.

Reportér Novinek z izraelského vojenského cvičení: Připravujeme se na vše

Blízký a Střední východ

Závěrečná fáze kampaně bude podle něj zahrnovat „vytvoření nového bezpečnostního režimu v Pásmu Gazy, odstranění odpovědnosti Izraele za život v Pásmu a vytvoření nové bezpečnostní reality pro občany Izraele“.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Izraelští vojáci u hranic Pásma Gazy

Z jeho vyjádření však není jasné, kdo by se poté měl odpovědnosti za další vývoj v Gaze chopit. Západní břeh Jordánu, druhou palestinskou enklávu, nyní spravuje hnutí Fatah Mahmúda Abbáse. To má však zhruba od roku 2007 v Gaze prakticky nulový vliv, zatímco Hamás částečně operuje i na Západním břehu. Izrael tak může uvažovat i o nějaké formě mezinárodní správy Gazy, to je však v tuto chvíli čirá spekulace.

Egypt, který Pásmo Gazy spravoval až do šestidenní války v roce 1967, o toto území nestojí, vzdal se ho v 70. letech při mírových rozhovorech s Izraelem. Židovský stát pak tuto oblast okupoval až do roku 2005, kdy z ní jednostranně zcela stáhl jak civilisty, tak vojáky. Následující rok v Pásmu Gazy vyhrálo volby militantní hnutí Hamás, které od té doby tvrdě vládne svým obyvatelům a zároveň podniká útoky na Izrael. Ten kvůli tomu zavedl přísnou pozemní, vzdušnou i námořní blokádu Pásma, kterou kromě něj dodržuje i sousední Egypt.

Území Gazy se zmenší, řekl ministr

Izrael už krátce po teroristickém útoku z 7. října deklaroval, že hodlá Hamás zcela zničit, známých detailů zamýšleného budoucího je však poskrovnu. „Na konci této války nejenže Hamás již nebude v Gaze, ale také se zmenší území Gazy,“ naznačil nedávno izraelský ministr zahraničí Eli Kohen variantu, že židovský stát se pokusí v části palestinské enklávy vybudovat nárazníkové pásmo.

Foto: Jacquelyn Martin, ČTK/AP

Izraelský ministr zahraničí Eli Kohen při nedávném setkání se svým americkým protějškem Antony Blinkenem

Na izraelskou představu dalšího vývoje po zamýšleném zničení Hamásu se podle webu The Times of Israel dotazovali i lídři USA, když židovský stát navštívil americký prezident Joe Biden a ministr zahraničí Antony Blinken. Neuvedli však, zda se jim dostalo nějaké konkrétní odpovědi.

Teroristický útok Hamásu na jihu Izraele si podle tamních úřadů od 7. října vyžádal nejméně 1400 obětí, převážně civilistů. Při následných vzdušných úderech židovského státu na Pásmo Gazy pod kontrolou Hamásu zahynulo už přes 4100 lidí, tvrdí tamní samospráva. Židovský stát rovněž už dříve oznámil, že na svém území zabil více než 1500 palestinských teroristů.

Izraelská armáda dostala zelenou ke vstupu do Gazy

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám