Hlavní obsah

Asad: Evropa si může za uprchlickou krizi sama

– Damašek

Syrský prezident Bašár Asad řekl ruským novinářům, že neodstoupí pod vnějším tlakem a o jeho případném odchodu mohou rozhodnout jen Syřané. Je to zřetelně reakce na zprávy, že Moskva naznačovala Západu, že by mohla pomoci urovnat konflikt v Sýrii a najít cestu, jak Asada odstavit. Za současnou uprchlickou krizi si podle něj může Evropa sama.

Foto: SANA/Handout via Reuters, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Článek

Evropa podle syrského prezidenta nenastavila funkční imigrační pravidla a nutí tak uprchlíky vydávat se na nebezpečnou cestu přes moře.

„Všichni truchlíme nad těmi nevinnými oběťmi, ale má snad jeden život ztracený na moři větší cenu než životy těch, kdo zemřeli v Sýrii? Jak se může někdo rozhořčovat utopeným dítětem a mlčet ke smrti tisíců dětí, starých lidí, žen a mužů zabitých teroristy v Sýrii? Tento dvojí metr Evropy je nepřijatelný. Je třeba poukázat na principy Evropy, která stále podporuje terorismus, chrání teroristy, nazývá je umírněnými a rozlišuje mezi nimi jednotlivé skupiny, zatímco ve skutečnosti jsou to vše teroristické skupiny bojující v Sýrii.“

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Slovem teroristé Asad označuje veškerou ozbrojenou opozici, která se ho snaží odstavit od moci. Pokud prý má Západ obavy z uprchlíků, měl by tyto „teroristy přestat podporovat“.

Podle Asada za válku ani za ustavení radikálních skupin v Sýrii nemůže jeho vláda, jak prý tvrdí Západ. Uskupení islámských extremistů se podle jeho názoru vytvořila s podporou západních zemí. „Dokud budou pokračovat v této propagandě, do té doby budou uprchlíci přibývat.“

Zkritizoval především Turecko, které podle něj nejvíc přispělo k výraznému posílení dvou hlavních vzbouřeneckých skupin – Islámského státu a Fronty an-Nusra napojené na Al-Káidu.

„Neúčinné nálety“

Asad se kriticky vyjádřil i k náletům Američany vedené koalice na Islámský stát, které ho nedokázaly zastavit. Popřel ale zprávy, že by měl o amerických akcích podrobnější informace.

„Není tu ani nejmenší koordinace nebo kontakt mezi syrskou vládou a americkou armádou. Ani přes třetí stranu včetně Iráčanů.“ Ocenil ale, že zatím nedošlo ke vzájemnému střetu mezi koaličními letci a syrskou armádou při útocích na radikály.

Podle prezidenta je Damašek připravený spolupracovat se Západem i Saúdskou Arábií a podílet se na „skutečné protiteroristické koalici“.

Snížil i význam mírových snah Íránu: „Není tu žádná íránská iniciativa, spíš jen nápady nebo principy pro íránskou iniciativu postavenou na základě svrchovanosti Sýrie a boji proti terorismu.“

V boji proti teroristům, k nimž Damašek řadí také neislamistickou opozici, je však podle prezidenta Írán významným partnerem, který poskytuje „politickou, ekonomickou a vojenskou“ podporu včetně poradců, ale ne vojáky.

Odstoupit pod tlakem odmítá

K zahraničním snahám a tlakům na své odstoupení uvedl, že jim nehodlá ustupovat.

„Prezident se dostává k moci díky hlasům získaným ve volbách a odchází, pokud si to lidé přejí, a ne na základě názoru USA, Rady bezpečnosti OSN nebo komuniké ze Ženevy,“ prohlásil.

Možnosti, jak pohnout zablokovanou situací ve válečné Sýrii, nastínil v úterý ruský prezident Vladimir Putin. Ten mluvil o variantě předčasných voleb, do kterých by se mohla zapojit umírněná opozice.

Putin ale zdůraznil, že Moskva bude Asadově Sýrii dál pomáhat.

Asad byl v roce 2014 znovuzvolen většinou 88,7 procenta. Opozice volby neuznává, protože se konaly jen v oblastech, které má vláda pod kontrolou.

Prezident Rusko označil za „nezávislý stát a nestranného prostředníka mezi syrskými skupinami“.

Související témata

Foto: ČTK/AP

Bojovníci z Islámského státu v syrském městě Rakka

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Baal býval hlavním z aramejských bohů. Jeho chrám proto patřil k nejhonosnějším stavbám starověké Palmyry.

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Vyjádřil se také k otázce Kurdů. Řekl, že tento problém je Damašek ochoten řešit, až se podaří skoncovat s teroristickou hrozbou. Kurdové se v Sýrii podílejí na boji proti IS zejména na severu a východě státu, což jsou oblasti obývané hlavně kurdským obyvatelstvem.

Reklama

Související články

Kerry volal Lavrovovi kvůli Sýrii

Ruská vojenská podpora režimu syrského prezidenta Bašára Asada povede k prohloubení a prodloužení konfliktu v Sýrii. V telefonátu to šéfovi ruské diplomacie...

Výběr článků

Načítám