Hlavní obsah

Americký expert zpochybnil odpovědnost Sýrie za útok sarinem

Washington

Odpovědnost syrského režimu Bašára Asada za útok sarinem v Chán Šajchúnu ze 4. dubna, který si vyžádal na sto obětí, zpochybnil emeritní profesor Massachusettského technologického institutu (MIT) Theodore Postol. Snímky kráteru zveřejněné na internetu podle něj ukazují, že šlo o explozi nálože nastražené v trubce, která obsahovala sarin. Uvedl to web International Business Times.

Foto: Reuters

Satelitní snímky Chán Šajchúnu pořízené před a po náletu, při němž zahynulo na sto lidí. Na novějším je vidět kráter od bomby.

Článek

Postol zveřejnil tři zprávy, který byly reakcí na tvrzení Bílého domu, že za útok je odpovědný Bašár Asad. Podle něj zpráva Bílého domu neobsahuje konkrétní důkazy o tom, že by za chemický útok byl odpověděný právě Asad. Naopak je mnohem pravděpodobnější, že nálož byla nastražena na zemi.

„Prošel jsem pečlivě dokument (Bílého domu) a jsem přesvědčen, že bez pochybností může být ukázáno, že dokument neposkytuje žádný důkaz o tom, že vláda Spojených států měla konkrétní údaje, že Sýrie byla původcem chemického útoku v Chán Šajchúnu mezi šestou a sedmou hodinou ranní 4. dubna,“ řekl Postol. Dodal, že naopak dokument ukazuje, že nebyla shozena bomba se sarinem, ale použita nastražená nálož, která nervový plyn obsahovala. Z Postolovy analýzy plyne, že útok provedli protivládní vzbouřenci, kteří oblast kontrolují.

„Ve skutečnosti hlavní důkaz, který je zmiňován ve zprávě, ukazuje, že útok byl proveden jedinci na zemi, a ne z letadla,“ dodal Postol. Podle něj Bílý dům špatně vyhodnotil snímky kráteru, kde se nachází část bomby, v níž měl být sarin, a příliš se soustředil na to, aby dokázal, že byl použit nervový plyn. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Oběti útoku v syrském Chán Šajchúnu

Sarin v těle rakety 

Podle Postola vzhled válcovité schránky, zřejmě trubky uříznuté z těla rakety ráže 122 mm do raketometu typu Grad, neodpovídá tomu, že by byla shozena z letadla a vybuchla při dopadu.

Spíše to vypadá, jako by nad válcem se sarinem byla odpálena nálož, která válec zploštila, takže sarin pod tlakem unikl. „Výbušnina zapůsobila na trubku jako úder tupou palicí. Narazila trubku na zem a současně vytvořila kráter. Protože byla trubka naplněna sarinem, což je nestlačitelná kapalina, jakmile se trubka zmáčkla, sarin zapůsobil na stěny trubky i ucpávky na obou koncích, takže trubka po celé délce praskla a selhal uzávěr na jednom konci.“

„Žádná kompetentní analýza by neměla pominout skutečnost, že podezřelá nádoba se sarinem byla zmáčknuta tlakem zvenčí, místo toho, aby v ní explodovala nálož a roztrhla ji zevnitř,“ dodal Postol.

Podle Postola je problém, že se zjištění tajných služeb politizují a přizpůsobují potřebám politického vedení.

Politizace zpráv agentů

Postol dříve pracoval jako odborný poradce amerického ministerstva obrany a už v minulosti upozorňoval na podobné chyby v oficiálních amerických zprávách. Po útoku plynem ve Východní Ghútě provedeném v roce 2013 také uvedl, že odpovědnost Asada nebyla prokázána. Ani OSN nedospěla k jednoznačnému závěru, že jej provedly Asadovy síly, ale nevyloučila to. [celá zpráva]

„Všechny tyto velmi amatérské chyby ukazují, že tato (aktuální) zpráva Bílého domu, stejně jako starší zpráva z doby Obamy o Ghútě nebyla prověřena zpravodajskou komunitou,“ dodal Postol.

Foto: Ammar Abdullah, Reuters

Zkáza v Chán Šajchúnu

„V minulosti jsem pracoval se zpravodajskou komunitou a mám vážné obavy kvůli politizaci zpravodajských služeb, ke které, zdá se, v současnosti dochází častěji. Vím přitom, že zpravodajská komunita má schopné analytiky,” prohlásil.

Zmínil i další nesrovnalosti. Například na jedné fotografii jsou vidět u kráteru lidé, kteří nebyli adekvátně vybaveni pro zacházení s nervovými jedy, měli jen jednoduchý dýchací filtr a lékařské gumové rukavice, ale kůži nad nimi odhalenou. To podle něj naznačuje buď nezodpovědnost, nebo naopak znalost toho, že nešlo o sarin.

Postol také odmítl ruské tvrzení, že bomba shozená z letadla zřejmě zasáhla sklad jedů vzbouřenců, protože kráter se nachází na silnici. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

V Sýrii zabíjel sarin, potvrdila Ankara

Laboratorní testy prokázaly, že v Chán Šajchúnu byl 4. dubna při útoku použit nervový plyn sarin, který zabil skoro sto lidí. V úterý to řekl turecký ministr...

Výběr článků

Načítám