Hlavní obsah

Podle HRW nasadil plyn syrský režim, svědčí o tom trosky munice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Podle analýzy organizace hájící lidská práva Human Rights Watch (HRW) dostupné důkazy potvrzují, že chemické zbraně na dvou předměstích Damašku použily syrské vládní síly. Organizace na ochranu lidských práv to uvedla ve své zprávě nazvané „Útoky v Ghútě, analýza údajného použití chemických zbraní v Sýrii”, která byla zveřejněna v úterý.

Foto: Reuters

Expert OSN zajišťuje důkazy na místě údajného použití chemických zbraní.

Článek

Podle ní Asadova armáda při útoku na předměstích Damašku Východní a Západní Ghúta 21. srpna použila nervový plyn, velmi pravděpodobně sarin.

HRW se v analýze opírá o výpovědi svědků, lékařské záznamy či o pozůstatky použitého vojenského materiálu. Soustředila se na výpovědi o raketových útocích a jejich pravděpodobném zdroji i na analýzu příznaků otravy u obětí.

„Zbytky raket a příznaky obětí z 21. srpna v Ghútě poskytují důkazy o tom, jaký zbraňový systém byl použit. Tento důkaz silně naznačuje, že syrské vládní síly toho strašného rána vypálily k damašským předměstím rakety nesoucí chemické hlavice,“ uvedl autor analýzy Peter Bouckaert.

Podle něj typ použitých raket a odpalovacích zařízení používá právě syrská armáda. Jedna byla ráže 330 mm s hlavicí, která může nést 60 litrů tekutých chemikálií. Jejich smíšením vznikne sarin. Druhá byla ráže 140 mm, která může nést tři různé hlavice včetně té jen s 2,2 kg sarinu. Podle HRW zatím nejsou žádné informace, že by vzbouřenci používali rakety ráží 140 a 330 mm.

Foto: HRW

Důkaz HRW potvrzující použití rakety ráže 330 mm s chemickou hlavicí. Dokládá to i červené číslo na trupu, vyhrazené raketám s chemickou náloží.

Své důkazy o chemickém útoku zveřejnila začátkem září i americká vláda. Podle ní zemřelo v důsledku působení zakázaných chemických zbraní více než 1400 lidí, což je číslo uváděné rebely. Tři stovky mrtvých s příznaky působení chemických látek potvrdila už dříve organizace Lékaři bez hranic. Podobný počet zmiňuje ve své zprávě i francouzská tajná služba. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám