Hlavní obsah

Biden za USA podepsal přístup Finska a Švédska do NATO

Prezident Spojených států Joe Biden v úterý podepsal dokumenty ratifikující přístup Finska a Švédska do Severoatlantické aliance (NATO). Vojenský pakt se po ratifikaci přístupových smluv všemi státy NATO rozšíří na 32 členů, nejvíce od 90. let. Čeká se ještě na 7 států včetně České republiky, která plánuje hlasovat o ratifikaci koncem srpna.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Biden podepsal dokumenty o podpoře USA pro vstup Švédska a Finska do NATOVideo: Reuters

 
Článek

„Dnes učiníme další důležitý krok směrem ke vstupu Švédska a Finska do NATO,“ řekl Biden v úterý před podepsáním ratifikační smlouvy. „Společně se svými spojenci a partnery napíšeme historii, kterou rádi uvidíme. V době, kdy Putinovo Rusko rozbilo mír a bezpečí v Evropě, kdy autokrati útočí na vládu pořádku, síla transatlantického spojenectví a amerického závazku v NATO je důležitější než kdy dřív.“

Finsko a Švédsko přihláškou do NATO odpovědělo na ruskou invazi na Ukrajinu. Krok ostře kritizovala právě Ruská federace, což ale země neodradilo. Jakmile se dokončí proces ratifikace, půjde o největší rozšíření vojenského paktu od 90. let.

Rusko zrcadlově odpoví na nasazení jednotek NATO do Finska a Švédska, řekl Putin

Válka na Ukrajině

Hlasování v americkém Senátu prošlo takřka jednohlasně – 95 hlasů z celkové stovky bylo pro a pouze jeden zákonodárce byl proti. Republikáni i demokraté, kteří se jinak v klíčových otázkách shodují velmi výjimečně, zde považují skandinávské země za důležité alianční partnery s moderně vybavenými armádami.

Dosud přístup odsouhlasilo 23 států a čeká se na rozhodnutí dalších sedmi včetně České republiky. Poslanecká sněmovna se podle její předsedkyně Markéty Pekarové Adamové (TOP09) bude rozšířením NATO zabývat na mimořádné schůzi koncem srpna. Neexistují však žádné konkrétní termíny, do kterých země musejí ratifikaci provést, proto se proces může protáhnout i na několik měsíců.

Poslanci by mohli projednat vstup Švédska a Finska do NATO na konci prázdnin

Domácí

Kromě Českáa bude o vstupu Finska a Švédska do NATO rozhodovat ještě Portugalsko, Španělsko, Slovensko, Maďarsko, Řecko a Turecko.

Reklama

Výběr článků

Načítám