Hlavní obsah

Arabské státy neuznaly iráckou vládní radu

Novinky, Iveta Kramešová, DPA, BBC, ČTK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁHIRA

Arabské státy neuznávají iráckou prozatímní vládní radu jmenovanou Spojenými státy, která je podle nich nelegitimní. Jsou však ochotny se s jejími představiteli setkat a jednat. Uvedl to v pondělí večer v Káhiře egyptský ministr zahraničí Ahmad Máhir po schůzce s kolegy ze Saúdské Arábie a Sýrie.

Foto: Josef Zajíc

Závod v orientačním sprintu 20.10. 2012 Doběh do cíle.

Článek

"Jestli ji někdy uznáme, záleží na tom, jakou bude mít moc, vztahy s okupanty a jakou roli bude hrát Organizace spojených národů," vysvětlil. Jeho slova jsou v souladu se stanoviskem, které zaujala minulý týden Liga arabských států.

Předsedové rady se budou střídat

Předseda rady Ibráhím Džaafarí v úterý oznámil, že rada jmenovala 25členný technický výbor, který má být odpovědný za přípravu nové ústavy. "Tento přípravný výbor určí postup a kritéria pro výběr a zvolení členů ústavní konference, která bude mít za úkol vypracovat ústavu. Ta musí být ku prospěchu celého iráckého lidu," řekl šíita Džaafarí, který se stal koncem července prvním šéfem rady.

Rada byla vytvořena 13. července a dohodla se na rotačním předsednictví devíti ze svých 25 členů. Předsednictví se skládá z pěti šíitů, dvou sunnitů a dvou kurdských zástupců. Každý z devíti členů bude postupně předsedat radě po dobu jednoho měsíce a střídat se budou v abecedním pořadí.

USA připravují rezoluci o obnově Iráku

OSN však radu za nástupkyni bývalé irácké vlády prezidenta Saddáma Husajna neuznala. Spojené státy proto chtějí v nejbližších dnech v OSN předložit návrh rezoluce o obnově Iráku, která by uznala Američany vedenou prozatímní vládní radu v Iráku a ustavila pomocnou misi OSN v této zemi.

Rusko v úterý prohlásilo, že bude konstruktivní k americkému návrhu rezoluce. "Probíhají konzultace o obsahu návrhu. Rusko zaujímá konstruktivní přístup a je ochotno přispět k dosažení dohody v Radě bezpečnosti OSN o obsahu návrhu," prohlásil náměstek ruského ministra zahraničí Jurij Fedotov, jehož citovala tisková agentura Interfax. Washington podle zdroje agentury AFP v pátek o návrhu rezoluce neformálně informoval ostatní stálé členy Rady bezpečnosti OSN - Čínu, Velkou Británii, Francii a Rusko.

Albrightová pro větší roli OSN

Spojené státy se staly terčem kritiky za to, že nechtějí dát OSN v Iráku odpovídající roli. Pro posílení kompetencí Spojených národů se v úterý vyslovila i bývalá americká ministryně zahraničí Madeline Albrightová. "Legitimita OSN je v Iráku potřebná," uvedla a vyzvala Bílý dům, aby v Iráku svěřil Spojeným národům více pravomocí.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám