Hlavní obsah

Americký správce Iráku rozpustil Saddámovu gardu a ministerstva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Elitní Republikánskou gardu Saddáma Husajna, několik ministerstev a dalších institucí svrženého iráckého režimu zrušil v pátek americký civilní správce Iráku Paul Bremer a prohlásil je za ilegální. Propuštěn byl personál ministerstva obrany a informací, rozpuštěn Olympijský výbor, armáda, vojenské a bezpečnostní soudy.

Foto: Michaela Poláková
Článek

"Je to první krok k vytvoření obranného sboru svobodného Iráku. Bude profesionální a nepolitický," uvedla k prohlášení dočasná civilní správa země. Nehovoří se v něm ale o době, do kdy by měla nová armáda vzniknout, pouze že by k tomu mělo dojít brzy. Členy nové irácké armády se mají stát dosavadní příslušníci pozemních jednotek, námořnictva a letectva, kteří nebyli členy vládní strany Baas.

Direktiva civilní správy počítá s pozastavením náboru branců, zabavením majetku rozpuštěných organizací a propuštěním jejich zaměstnanců. Bude jim vyplacena poslední měsíční mzda.

Před týdnem Bremer rozpustil bývalou vládní stranu Baas a zakázal jejím členům pracovat ve veřejném sektoru. Ve čtvrtek bylo vydáno nařízení, aby se asi 200 000 právoplatných členů strany přišlo přihlásit. Správa tak chce zabránit tomu, aby se do nově zřizovaných iráckých institucí dostali lidé spojení s minulým režimem.

Podle BBC zrušením výše zmíněných institucí přijde o práci asi 400 tisíc lidí.

Reklama

Související články

Kalhotkový obrněnec u srubu v Darkovičkách

Kalhotky pověšené na tankové hlavni mě docela rozesmály. Kdyby k sušení prádla sloužily zbraně, byl by klid. Samohybka SU 100 spolu s další technikou stojí...

Výběr článků

Načítám