Hlavní obsah

Irácká šíitská organizace odmítá podpořit správu jmenovanou USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Nejvyšší shromáždění islámské revoluce v Iráku (SCIRI) dnes oznámilo, že se nepřipojí k přechodné politické radě, kterou připravují USA. Trvá na tom, že tento orgán musí být zvolený Iráčany, ne jmenovaný americkým správcem Iráku Paulem Bremerem.

Foto: Martina Zapletalová
Článek

"Řekli jsme, že požadujeme zvolenou politickou radu a zvolenou ústavní radu," prohlásil mluvčí SCIRI Hámid Bajátí k páteční schůzce Bremera s iráckými politickými skupinami a některými osobnostmi k politické budoucnosti země po pádu režimu Saddáma Husajna.

SCIRI je ochotná přistoupit na kompromis, kdy by rada byla jmenována, ale iráckými politickými stranami, ne Bremerem, řekl Bajátí. Ujistil, že přes neshody je jeho organizace připravena pokračovat v dialogu s Američany a Brity.

SCIRI působila před válkou jako šíitská větev střechové opoziční organizace - Iráckého národního kongresu (INC). Je podporována Íránem, kde žil její vůdce ajatolláh Muhammad Bakr Hakím. Vznikla s cílem svrhnout režim Saddáma Husajna a přetvořit Irák v islámskou republiku.

Také představitel Demokratické strany Kurdistánu (KDP), která se páteční schůzky zúčastnila, bez bližšího upřesnění uvedl, že jeho strana není stoprocentně spokojena s Bremerovým plánem. KDP však podle něj oceňuje, že Bremer v pátek slíbil poskytnout Iráčanům větší zastoupení v přechodném období.

Brit John Sawers z přechodné spojenecké správy Iráku reagoval na kritiky tvrzením, že v poněkud chaotické poválečné situaci v Iráku nejsou vytvořeny podmínky pro všeobecné volby. Irák potřebuje čas na zformování politické scény. Nyní jsou podle něj v zemi dobře zorganizovaní jen přívrženci Saddámova režimu a muslimští fundamentalisté.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám