Hlavní obsah

Anexe v pátek, naznačují ruská média

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva by mohla čtyři ukrajinské oblasti formálně připojit ke svému území už v pátek, naznačují ruská média. Anexe by měla následovat po referendech organizovaných proruskými úřady.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Proruskými úřady organizované referendum v Luhansku

Článek

„Po sečtení hlasů v referendech mohou být návrhy zákonů předloženy už 28. září, aby je Státní duma stihla přijmout 29. září,“ řekl zdroj ze Státní dumy agentuře TASS.

V pátek je pak plánován projev ruského prezidenta Vladimira Putina před zákonodárci, informovala agentura RIA Novosti.

O mimořádném Putinově projevu v tento den píše i ruský exilový web Vjorstka s tím, že Kreml zvažuje i vyhlášení stanného práva, pokud „Ukrajina bude dál útočit“ na okupovaná teritoria. Takový scénář Putin nepreferuje, ale nevylučuje ho, napsal server s odvoláním na zdroje blízké Kremlu.

Z Ruska od vyhlášení mobilizace uteklo 260 000 mužů, tvrdí tajná služba

Evropa

Moskva podle nich zvažuje i to, že mužům v branném věku zakáže vycestovat z Ruska.

Kyjev: Hlasují i nezvěstní, voliče loví ozbrojenci

V Doněcké, Luhanské, Chersonské a Záporožské oblasti, které zčásti okupuje ruská armáda, v pátek začalo mezinárodně neuznávané „referendum“ o připojení k Rusku. Plebiscit má trvat pět dní, Kyjev a jeho západní spojenci jej označují za frašku a podvod.

„Obyvatel Alčevsku na frontě, v zajetí nebo už mrtvý – bude nějak hlasovat. Možná i telepaticky – hlas bude započten,“ napsal na síti Telegram šéf ukrajinské správy Luhanské oblasti Serhij Hajdaj.

Jak by Ukrajinci hlasovali, kdyby bylo referendum fér? Průzkumy hovoří jasně

Válka na Ukrajině

Členové volebních komisí podle něj v doprovodu ozbrojených ruských vojáků nutí obyvatele hlasovat doma, aby zvýšili účast. Podle Hajdaje zastavují lidi na ulicích a na námitku, že člověk nemá u sebe pas, odpovídají: Není třeba, známe tě. Proruské úřady podle něj rovněž lidem volají a ti čelí výhrůžkám výpovědí v práci, pokud nebudou volit.

Už dříve tento oblastní gubernátor podle rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda (RFE/RL) řekl, že lidé nesmějí odjet z okupovaných míst, dokud pětidenní referendum neskončí.

Nemáš doklady? To je jedno, hlasuj! Jak ruští okupanti organizují svá referenda

Válka na Ukrajině

„Máme zprávy od lidí, že takzvané ‚volební komise‘ přicházejí do obydlí zaznamenávat hlasy a doprovázejí je lidé se zbraněmi… Pokud se dveře do bytů neotevřou, hrozí, že je rozbijí,“ uvedl Hajdaj, podle něhož si úředníci zapisují jména obyvatel, kteří se vysloví proti.

Vše je o.k., tvrdí český pozorovatel

Jurij Sobolevskyj, ukrajinský místopředseda chersonské oblastní rady, tvrdí, že proruské úřady nutí obyvatele hlasovat i dvakrát nebo za ostatní členy rodiny, když nejsou doma.

Peskov: Útok na území anektovaná referendy budeme brát jako útok na Rusko

Válka na Ukrajině

„Druhý den absurdního divadla v Chersonské oblasti. Volební místnosti zůstávají prázdné. ‚Volební komise‘ v doprovodu ozbrojených vojáků kočují po oblasti a stále loví voliče, kteří se všemožně snaží vyhnout se setkání s nimi,“ napsal na Telegramu. „Někteří měli smůlu už dvakrát – vyplnit lístky museli ve druhém kole,“ dodal Sobolevskyj.

Ruské tiskové agentury informují o místních a zahraničních pozorovatelích a zmiňují i dva Čechy. Podle agentury Interfax je v Rusy okupované Záporožské oblasti český komunistický politik Roman Blaško, kterého označila jako novináře. Agentura TASS v pátek informovala o Jaromíru Vaškovi, jenž podle ní tvrdil, že v Luhansku nezaznamenal žádné narušení hlasování a „všichni jsou připraveni hlasovat pro připojení k Rusku“.

Nejsou to ani pseudoreferenda, nikdo o ničem nehlasuje, upozorňuje historik

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám