Hlavní obsah

Nejsou to ani pseudoreferenda, nikdo o ničem nehlasuje, upozorňuje historik

Podle ruských státních médií začala v pátek v okupovaných částech Ukrajiny referenda o připojení k Rusku. Nic takového se neděje, upozorňuje americký historik Timothy Snyder z Yaleovy univerzity, jeden z největších odborníků na východní Evropu. Nemají tam volební infrastrukturu, nikdo tam reálně o ničem nehlasuje, napsal v rozsáhlém vlákně na Twitteru. Navrhuje tedy nové označení: mediální cvičení.

Foto: Profimedia.cz

Americký historik Timothy Snyder

Článek

Výsledky, které Rusové oznámí, budou podle něj evidentně lživé. Ale to jim nevadí, silou si vynutí, aby je ostatní přijali jako fakt, míní Snyder, který se ruské historii, ruskému myšlení a státní propagandě věnuje dlouhodobě. Napsal několik knih, poslední z nich, Cesta k nesvobodě, se stala bestsellerem i v České republice.

Západní politici předem odmítli údajná referenda uznat. Mediálně se ujala označení „pseudoreferenda“ (angl. sham referenda), případně „nelegální referenda“.

Snyder ovšem píše, že oba tyto termíny jsou zavádějící, jelikož implikují, že dochází k nějakému hlasování. Pro volby je potřeba připravit patřičnou infrastrukturu, sehnat komisaře, vyhradit místnosti, informovat o nich lidi v předstihu. Nic takového okupanti neudělali, o „referendech“ informovali jen pár dní před jejich zahájením.

Ruská propaganda funguje tak, že řekne lež, o které všichni vědí, že je to lež, a pak násilím ukáže, že neexistuje jiná alternativa než žít tak, jako by tato lež byla pravdou

„I kdyby Rusové skutečně měli volební infrastrukturu, což nemají, a i kdyby měli v úmyslu nechat lidi na okupovaných územích volit, což nemají, nemohli by to udělat. Nemohli by to udělat, protože ve skutečnosti neovládají celé území ani jednoho z regionů, o kterém tvrdí, že se v něm hlasuje,“ píše Snyder.

Z těchto důvodů navrhuje historik termín „media exercises“, což by šlo přeložit asi jako „mediální gymnastika“ nebo „mediální cvičení“.

OSN: Na Ukrajině byly spáchány válečné zločiny

Zahraniční

Výsledky už mají v šanonu. Všichni to vědí

Snyder vysvětluje: „V určitý moment ruská média prostě oznámí něco jako, že 97 procent lidí v Doněcké oblasti se chce připojit k Rusku, 96 procent v Luhanské, 86 procent v Záporožské a 80 procent v Chersonské.“

Výsledky tohoto údajného hlasování budou vycucané z prstu. „Už teď jsou uloženy v nějakém šanonu,“ podotýká.

Jeho vysvětlení toho, proč by Rusové oznámili tak evidentně nesmyslné výsledky, stojí za přečtení. Podle něj to totiž dělají úmyslně. „Ruská propaganda funguje tak, že řekne lež, o které všichni vědí, že je to lež, a pak násilím ukáže, že neexistuje jiná alternativa než žít tak, jako by tato lež byla pravdou,“ píše Snyder.

Takhle fungují volby i v Rusku, nikdo z obyvatel ve skutečnosti nevěří, že by šlo o reálné hlasování a reálné výsledky.

V okupovaných částech Ukrajiny začala pseudoreferenda o připojení k Rusku

Zahraniční

„Mediální gymnastika“, kterou Rusové v okupovaných oblastech předvádějí, je podle Snydera „směšná, ale nikoli vtipná“.

„A co těch více než 100 tisíc civilistů, které Rusové zabili v Mariupolu? Jak máme přemýšlet o jejich hlasech? A co ty více než tři miliony lidí, které Rusko násilně deportovalo a z nichž mnozí jsou nyní v táborech?“ ptá se historik.

Připomíná masové hroby, které za sebou ruští okupanti zanechávají v oblastech, které údajně osvobozují od údajných „neonacistů“.

Lipavský v Radě bezpečnosti OSN: Nesete globální odpovědnost. Jednejte!

Zahraniční

„Když Rusko tvrdí, že obrovská většina Ukrajinců se chce připojit k Rusku, tvrdí tím, že Ukrajinci mají rádi jámy smrti, že Ukrajinci mají rádi znásilňování, že Ukrajinci mají rádi mučení, že Ukrajinci mají rádi deportace, že Ukrajinci mají rádi vyhlazování svých měst,“ pokračuje.

Svůj text uzavírá výzvou, aby svět považoval tato takzvaná referenda, jeho slovy „mediální gymnastiku“, za „součást ruských válečných zločinů a nic víc“.

Reklama

Výběr článků

Načítám