Hlavní obsah

Z Ruska od vyhlášení mobilizace uteklo 260 000 mužů, tvrdí tajná služba

• Aktualizováno

Z Ruska uprchlo od středy, kdy byla vyhlášena částečná mobilizace, více než 260 000 mužů. S odvoláním na zdroj blízký Kremlu, který cituje statistiky tajné služby FSB, to v neděli napsal opoziční list Novaja Gazeta. Představitelé bezpečnostních složek a silových ministerstev podle deníku navrhují uzavřít hranice.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Rezervisté v Jakutsku

Článek

O uzavření hranic pro muže v branném věku se v administrativě prezidenta Putina začalo diskutovat už ve středu, kdy od bezpečnostních složek začaly přicházet první údaje o počtu mužů opouštějících Rusko. Nejnovější zpráva FSB z neděle uvádí 261 000 mužů, kteří od středy do sobotního večera opustili zemi.

Sociální sítě v minulých dnech zaplavily snímky dlouhých kolon na ruských hraničních přechodech. Už v den vyhlášení mobilizace šly na dračku letenky z Ruska prakticky kamkoliv.

Hranice Rusko-GruzieVideo: Reuters

Zdroj vyjádřil jistou nedůvěru k těmto údajům s ohledem na to, že pohraniční služba FSB dříve nebyla schopna zpracovávat data o přeshraničním pohybu takto rychle – na jaře se snažila spoléhat na data mobilních operátorů, která však přicházejí se zpožděním. Atmosféra je ale podle zdroje nyní taková, že takzvaní silovici se snaží Putina přesvědčit, aby hranice uzavřel, „než bude pozdě“.

Server Meduza spekuluje o tom, že hranice budou zavřeny 28. září, den poté, co budou známy výsledky „referend“ o připojení některých oblastí Ukrajiny k Rusku. Současně ale uvádí, že opatření může být zavedeno i dříve, pokud nastane hromadný exodus z Ruska.

Server připomíná, že některým ruským občanům, na něž se vztahuje mobilizace a kteří se pokoušejí opustit Rusko, začali na hranicích vydávat oznámení, že jim je na základě rozhodnutí vojenské správy zakázáno vycestovat. Takových případů list zaznamenal už nejméně pět.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám