Hlavní obsah

Začátečník a zaplacení korupčníci. Prezidentská debata republikánů byla i bez Trumpa plná urážek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z první televizní debaty uchazečů o republikánskou nominaci do prezidentských voleb v USA překvapivě nejlépe vyšel politický nováček Vivek Ramaswamy. Donald Trump, který v průzkumech vede, se klání neúčastnil, paralelně však na sociální síti poskytl rozhovor bez oponentury.

Foto: Morry Gash, ČTK/AP

Floridský guvernér Ron DeSantis (vlevo) a podnikatel Vivek Ramaswamy během republikánské předvolební debaty

Článek

Ani bývalý Trumpův viceprezident Mike Pence, ani někdejší favorit primárek a floridský guvernér Ron DeSantis. Obě těžké váhy Republikánské strany zastínil v první republikánské prezidentské debatě donedávna neznámý mladý podnikatel Vivek Ramaswamy.

Trump se nezúčastní debat před republikánskými primárkami

Zahraniční

Debatu, kterou v noci na čtvrtek středoevropského času odvysílala televize Fox News, byla navzdory neúčasti exprezidenta Donalda Trumpa plná osobních invektiv a urážek. Teprve osmatřicetiletý Ramaswamy, který dosud neměl s politikou žádné zkušenosti, se ale podle analýzy deníku The New York Times nenechal rozhodit slovními ataky oponentů, kteří jej mimo jiné nazvali „začátečníkem“, a dokázal si pro sebe získat nejvíce televizního času a místy přešel do protiútoků. „Všichni jste zaplacení a ovlivnění,“ označil své politicky etablované protivníky.

Ten, který ve studiu chyběl

Americká média se vesměs shodují na tom, že skutečným vítězem je muž, který se debaty neúčastnil - tedy exprezident Donald Trump. Bývalý šéf Bílého domu místo toho ve stejném čase poskytl rozhovor někdejšímu moderátorovi Fox News Tuckeru Carlsonovi. Ten kladl Trumpovi vesměs nekonfliktní otázky a s bývalým prezidentem příliš nepolemizoval ani ve chvílích, kdy Trump ostře útočil na své soupeře.

Ostatní republikánské kandidáty Trump mimo jiné označil na nuly, které by vůbec neměly kandidovat. Bývalý guvernér Arkansasu Asa Hutchinson je podle exprezidenta „hnusný člověk“. Demokraté se podle Trumpa chovají jako „divoká zvěř (…) Jsou to skutečně zvrácení lidé.“

Ostrá část republikánských primárek, z nichž vzejde stranický kandidát do boje o Bílý dům na podzim roku 2024, začne za pět měsíců. Podle posledních průzkumů je jasným favoritem Trump, kterého podporuje asi 52 procent republikánských voličů. DeSantis se 16 procenty daleko zaostává, třetí je Ramaswamy s deseti procenty a rostoucí tendencí.

Jednotní republikáni. Ani čtvrté Trumpovo obvinění nic nemění na jeho podpoře uvnitř strany

Volby USA

Trumpovým preferencím dosud neuškodil ani stále narůstající počet kriminálních obvinění, kterým čelí. V tom posledním ho úřady v Georgii viní z nelegálních zásahů do prezidentských voleb. Trump by se měl vydat policii ve věznici v Atlantě během čtvrtka.

Kandidáty dělí postoj k Ukrajině

Jak debata na Fox News tak Trumpovo interview ukázaly velké rozdíly mezi kandidáty s ohledem na probíhající válku na Ukrajině. Za jasnou podporu Kyjeva se postavili pouze Pence a Nikki Haleyová, bývalá velvyslankyně USA při OSN. Naopak Ramaswamy by pomoc Ukrajině „okamžitě zastavil“.

Tématu se dotkl v rozhovoru s Carlsonem i Trump. Podle něj by v případě, že by v roce 2020 mandát obhájil on, „k žádné válce nedošlo“, a probíhající konflikt by „mohl být velice snadno ukončen“.

Trump se úřadům v Georgii vydá ve čtvrtek

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám