Hlavní obsah

Vzpoura wagnerovců byla součástí vnitřního ruského boje, řekl Biden

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký prezident Joe Biden ve svém prvním veřejném vyjádření k ozbrojenému povstání oligarchy Jevgenije Prigožina a jeho žoldnéřské Wagnerovy skupiny dnes označil víkendové události v Rusku za součást „boje“ uvnitř ruského systému. Při vystoupení v Bílém domě uvedl, že jednal s klíčovými spojenci mimo jiné o tom, jak neposkytnout Moskvě „žádnou záminku“ pro svalení viny za vývoj na západní země či NATO.

Foto: Profimedia.cz

Joe Biden

Článek

„Jasně jsme dali najevo, že do toho nejsme zapojení, neměli jsme s tím nic společného. Tohle byla součást boje uvnitř ruského systému,“ řekl Biden. Dodal, že Washington bude nadále vyhodnocovat důsledky, jak pro Moskvu, tak pro Kyjev, neboť zatím je „příliš brzy na to, vyvodit definitivní závěr o tom, kam tohle spěje“.

Jeho slova kopírovala předchozí vyjádření západních činitelů po překotných víkendových událostech, které rozvířily otázky ohledně vývoje ruské agrese proti Ukrajině i samotné pozice ruského prezidenta Vladimira Putina.

Jeho autorita podle analytiků utržila ránu, když v pátek jeho dosavadní spojenec Prigožin oznámil, že zahajuje tažení s cílem odstranit velení ruské armády. Wagnerovci pak v sobotu směřovali na Moskvu, vzpoura ale ještě tentýž den skončila na základě mlhavé dohody mezi Prigožinem a Kremlem, kterou zprostředkoval běloruský prezident Alexandr Lukašenko.

Prigožin zveřejnil důvody tažení na Moskvu

Válka na Ukrajině

Biden uvedl, že o vývoji neustále dostával informace od svého týmu pro otázky národní bezpečnosti a že svolal videohovor s klíčovými spojenci s cílem sjednotit pohled na dění v Rusku. „Souhlasili se mnou, že jsme museli zajistit, abychom Putinovi nedali žádnou záminku svalit to na Západ nebo svalit to na NATO,“ řekl šéf Bílého domu.

Podobně jako v neděli šéf americké diplomacie Blinken i dnes Biden ujistil, že nehledě na vývoj v Rusku může Ukrajina nadále počítat s americkou vojenskou podporou. Americký prezident v neděli hovořil se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským a při dnešním vystoupení řekl, že s ním dnes nebo v úterý možná bude mluvit znovu.

Rusko se vyhnulo občanské válce. Prigožin odjíždí, problémy zůstávají, píší ruští komentátoři

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám