Hlavní obsah

Prigožin zveřejnil důvody tažení na Moskvu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Šéf wagnerovců Prigožin v pondělí podle agentur po odmlce zveřejnil na Telegramu audiozáznam. Podle Reuters v něm odůvodnil své tažení na Moskvu nespravedlností.

Foto: Telegram/Tisková služba Prigožina

Velitel ruské vojenské skupiny Wagner Jevgenij Prigožin po odvolaném pochodu na Moskvu

Článek

„Cílem pochodu bylo nedopustit likvidaci Wagnerovy soukromé vojenské společnosti a pohnat k odpovědnost všechny, kteří se dopustili obrovských chyb během speciální vojenské operace,“ citoval Prigožina portál Meduza.

Rusko jako „speciální vojenskou operaci“ označuje svou invazi na Ukrajinu, kterou zahájilo loni v únoru.

Prigožin v pondělní zveřejněné audionahráce prohlásil, že wagnerovci kvůli neshodám s ruským ministerstvem obrany chtěli původně ukončit 1. července svoji existenci. Všem totiž podle Prigožina došlo, že wagnerovci jsou „fakticky určeni na porážku“.

Skupina se podle něj také chystala koncem června předat v Rostově na Donu na jihu Ruska ministerstvu používanou armádní techniku. Kvůli údajnému raketovému útoku na tábor žoldnéřů, z jehož organizace v pátek Prigožin obvinil ruského ministra obrany Sergeje Šojgua, se nakonec ale žoldnéři rozhodli k odvetě.

Litva má obavy z wagnerovců v Bělorusku. Německo jí pošle robustní vojenskou brigádu

Zahraniční

Zabránili jsme krveprolití

„Přestali jsme ve chvíli, když začalo být očividné, že by se prolilo mnoho krve,“ vysvětlil ukončení tažení Prigožin.

Ozbrojenci soukromé vojenské organizace známé jako wagnerovci v sobotu obsadili Rostov na Donu a Voroněž. Jedna část wagnerovců se vydala směrem na Moskvu.

Dramatický vývoj ale v sobotu navečer zklidnil běloruský prezident Alexandr Lukašenko, když oznámil, že s Prigožinem vyjednal deeskalaci situace. To následně potvrdil i Prigožin, wagnerovci se zastavili a začali se vracet na základny.

Média během neděle a pondělí upozorňovala, že není jasné, kde se Prigožin nachází. Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova se měl přesunout do Běloruska.

Rusko nezastavilo trestní řízení proti Prigožinovi. Média hlásí, že už je v Minsku

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám