Hlavní obsah

Vypuštění sondy Glory NASA nevyšlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vandenberg

Americkému úřadu pro letectví a vesmír (NASA) nevyšlo vypuštění vesmírné výzkumné sondy Glory. Raketa Taurus XL sice ze základny Vandenberg v Kalifornii v pátek odstartovala, ale o šest minut později selhala a družice se od ní neoddělila, uvedla BBC.

Článek

Problém byl s ochranným krytem na špici, uvedla NASA. Raketa tak ztratila rychlost a byla příliš těžká a pravděpodobně skončila v moři u Antarktidy, což ještě nebylo potvrzeno.

Po předloňské nehodě je to již druhé takové selhání rakety Taurus XL.

Hlavním úkolem Glory mělo být zkoumání vlivu takzvaných atmosférických aerosolů na kvalitu ovzduší a klimatické poměry Země.

Aerosoly jsou atmosférické částice o velikosti setin až desítek mikrometrů. Podle vědeckých odhadů zhruba 90 procent aerosolů vzniká přirozenou cestou, například v důsledku sopečných erupcí, písečných bouří nebo lesních požárů. Zbylá desetina je důsledkem činnosti lidí. Aerosoly mohou zemskou atmosféru v závislosti na svém složení ochlazovat či oteplovat, ale o jejich detailním vlivu na zemské klima se vědci zatím jen dohadují.

Glory má na palubě speciální čidlo zvané APS (Aerosol Polarimetry Sensor), které je podle expertů schopno s mimořádnou přesností aktivitu atmosférických aerosolů sledovat. Získaná data chtějí vědci porovnat s údaji pozemních senzorů a využít k dalšímu zkoumání.

Cena projektu podle údajů Národního úřadu pro letectví a vesmír dosahuje 424 miliónů dolarů (7,4 miliardy korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám