Hlavní obsah

Biden si založil účet na síti Truth Social. Trumpovi natruc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Od pondělí mohou fanoušci amerického prezidenta Joea Bidena sledovat jeho příspěvky na sociální síti Truth Social. Pikantní na tom je, že platformu loni založil Bidenův soupeř – bývalý prezident Donald Trump. Bidenův štáb se netají tím, že účtem chtějí na síť přinést zábavu.

Foto: repro Truth Social

Bidenův účet na Truth Social se jmenuje BidenHQ

Článek

„Tak jo. Uvidíme, co z toho bude. Konvertité jsou vítáni!“ zní první příspěvek Bidenova štábu na síti Truth Social. Tým současného amerického prezidenta tak s nadsázkou naráží na to, že současní příznivci Trumpa se po letech odloučení mohou „vrátit k životu v církvi“, tedy mít opět víru v Bidena.

YouTube odblokoval Trumpovi účet. Stejně jako Facebook a Twitter

Internet a PC

Nový účet na Truth Social se jmenuje BidenHQ a jako profilový obrázek zvolil prezidentský tým černobílý Bidenův obličej s červenými paprsky vycházejícími z očí. Tato ilustrace odkazuje na internetový mem „Dark Brandon“, Bidenovo temné alter ego, které je i ústředním motivem jeho prezidentské kampaně pro rok 2024.

„Připojili jsme se k síti Truth Social z jediného důvodu – myslíme si, že je to velmi vtipné,“ uvedl prezidentův tým na síti X, kde zároveň zveřejnil hned několik klipů, v nichž Trumpovi soupeři v republikánských primárkách exprezidenta kritizují, případně rovnou chválí Bidena.

Síť založená na pravdě

Pikantní na tom je, že Trump s Bidenovým účtem na své vlastní platformě nemůže příliš mnoho dělat. Tato sociální síť totiž podporuje „otevřenou, svobodnou a upřímnou globální konverzaci bez diskriminace na základě politické ideologie“.

Kdyby Trump účet zakázal, sám by popřel myšlenku svobodného vyjadřování, což byl přitom hlavní důvod, proč Truth Social založil. Předcházely tomu spory prakticky se všemi velkými sociálními sítěmi, které nejprve smazaly řadu Trumpových příspěvků, následně jeho účty zcela zablokovaly.

Prezidentské volby v USA: Kdy budou, jaká jsou pravidla a kandidáti

Volby USA

Stalo se tak poté, co 6. ledna 2021 pronikli Trumpovi příznivci do Kapitolu a dopouštěli se tam rabování i násilností. Trump měl podněcovat k útoku právě na sociálních sítích, provozovatelé se následně začali obávat, že by další příspěvky mohly zvyšovat „riziko podněcování k násilnostem“.

„Na Truth Social je pramálo pravdy, ale teď to bude alespoň trochu zábava,“ řekl televizi Fox News nejmenovaný člen Bidenovy kampaně. I když má být nový účet zábavný, prezidentův tým plánuje „na síti bojovat i s dezinformacemi a setkávat se s voliči“.

Trump na vytvoření profilu svého rivala zatím nereagoval.

Foto: Reuters

Donald Trump

Průzkum: Biden vede nad Trumpem

Spojené státy se před prezidentskými volbami v příštím roce nacházejí v paradoxní situaci, naznačuje nový průzkum zveřejněný stanicí Fox News.

Demokratický šéf Bílého domu Biden v celonárodní podpoře těsně poráží Trumpa, který dominuje mezi republikány. Ve srovnání s ostatními republikány – Ronem DeSantisem či Nikki Haleyovou – Biden naopak celonárodně ztrácí. Favoritem ve své straně není ani jeden z nich.

V hypotetickém souboji Biden poráží Trumpa o pouhý procentní bod. Jenže například floridský guvernér DeSantis má nad nynějším prezidentem navrch o dva procentní body, někdejší americká velvyslankyně při OSN Haleyová dokonce o čtyři, ukázal průzkum. Nezdá se však, že by republikáni vyslali do souboje s Bidenem někoho jiného než Trumpa.

Průzkum: Biden vede nad Trumpem, ostatní republikáni ho ale porážejí

Amerika

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám