Hlavní obsah

Putin válku v Iráku prohrává, přeřekl se Biden

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký prezident Joe Biden vyvolal rozruch dalším přeřeknutím, když zjevně zaměnil Ukrajinu za Irák. Přehmatu se dopustil, když byl dotázán na dopady nedávné rebelie ruských žoldnéřů z Wagnerovy armády. Šéf Bílého domu vzkázal, že ruský prezident Vladimir Putin válku jasně prohrává – ozbrojený konflikt však umístil do blízkovýchodní země.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký prezident během středečního rozhovoru s novináři

Článek

„Jasně prohrává válku v Iráku. Doma prohrává válku, a stal se tak trochu vyvrhelem po celém světě,“ řekl na Putinovu adresu Biden, který měl zjevně na mysli Ukrajinu.

Biden na novinářské dotazy odpovídal při cestě z Bílého domu do Chicaga, kde měl ve středu přednést ekonomický projev.

Americký prezident mimo jiné řekl, že povstání wagnerovců šéfa Kremlu „rozhodně“ oslabilo. Nedokázal však říct, jak moc. „To je popravdě těžké říct,“ připustil.

Šéf Bílého domu byl přitom k povstání ruských žoldnéřů vybaven poznámkami. „Toto je vnitřní ruská záležitost“ nebo „Zatím je příliš brzy“, tak zněly některé z pokynů na kartičce, které zachytili fotografové.

Foto: Profimedia.cz

Bidenovy poznámky k povstání wagnerovců

Osmdesátiletý demokrat Biden, který v příštím roce hodlá svůj prezidentský mandát obhajovat, je svými přeřeknutími a překvapivými formulacemi známý.

V polovině června například mnohé zaskočil, když svůj projev o nutnosti regulace zbraní zakončil slovy: „V pořádku? Bůh ochraňuj královnu.“

Bůh ochraňuj královnu! Biden nezvykle ukončil projev a znova vzbudil rozpaky

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám