Hlavní obsah

V nové bariéře v Rio Grande našli tělo mrtvého člověka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První tělo mrtvého člověka bylo nalezeno v kontroverzní bariéře z bójí, kterou nedávno proti migrantům nechal v hraniční řece Rio Grande nainstalovat guvernér Texasu Greg Abbott. Mexické ministerstvo zahraničí to oznámilo s tím, že úřady se nyní pokoušejí tělo vyprostit. Zatím není jasné, odkud tento člověk pocházel a jaká byla příčina jeho smrti.

Foto: Adrees Latif, Reuters

Hradba z bójí na řece Rio Grande

Článek

Na zvýšená rizika nové bariéry, která je speciálně navržena tak, aby bylo pro migranty obtížné ji podplavat či přelézt, mnozí upozorňovali už dříve, podotkla v souvislosti s nálezem těla stanice ABC News.

Zhruba 300 metrů dlouhá hradba z bójí, která byla uprostřed řečiště mezi americkým městem Eagle Pass a mexickým Piedras Negras natažena v červenci, budí velké emoce na obou stranách řeky.

Foto: Eric Gay, ČTK/AP

Migranti nedaleko hraniční bariéry

Administrativa amerického demokratického prezidenta Joea Bidena už žalovala republikánského guvernéra Abbotta kvůli tomu, že bariéra vznikla bez potřebného federálního povolení, a argumentuje humanitárními i enviromentálními riziky.

Mexiko zase tvrdí, že říční bariéra porušuje dohody ohledně využívání řeky i mexickou suverenitu, a ohradilo se proti tomu v oficiální stížnosti americké vládě.

Foto: Eric Gay, ČTK/AP

Skupina migrantů v řece Rio Grande

Na nehumánní praktiky při ochraně americké hranice na řece Rio Grandě si přitom v červenci stěžoval i jeden z amerických pohraničníků, když v e-mailu nadřízenému psal, že v nataženém žiletkovém drátu se zachytila mimo jiné těhotná žena či děti.

Počty migrantů, zejména ze středoamerických zemí, jako je Guatemala, Honduras či Salvador, kteří přecházejí z Mexika do USA, kulminovaly okolo března loňského roku. Tehdy američtí pohraničníci hlásili až 7100 pokusů o překonání hranice denně. Nyní je to podstatně méně, okolo 3360 denně, informoval nedávno s odvoláním na americké úřady list New York Times.

Brutalita pohraničníků na mexické hranici roste. Americké ministerstvo žaluje Texas

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám