Hlavní obsah

Brutalita pohraničníků na mexické hranici roste. Americké ministerstvo žaluje Texas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Eagle Pass
Aktualizováno

Republikánský guvernér státu Texas odmítl odstranit bariéru z bójí nainstalovanou v hraniční řece proti migrantům. Kauza tak míří k federálnímu soudu. Texaští pohraničníci čelí kritice kvůli stále tvrdším metodám vůči běžencům, počet nelegálních překročení hranic do USA přitom výrazně klesl.

Texas postavil na hranicích s Mexikem ostnatý drát a bariéry z bójekVideo: Reuters/AP

 
Článek

Po dobrém to nejde, uvidíme se tedy u soudu. Americké ministerstvo spravedlnosti po neúspěšné výzvě texaskému guvernérovi Gregovi Abbottovi z minulého týdne podalo žalobu na odstranění bariéry z bójí umístěné do pohraniční řeky Rio Grande.

Podle názoru ministerstva byla asi 300 metrů dlouhá bariéra, umístěná uprostřed řečiště mezi městy Eagle Pass (USA) a Piedras Negras (Mexiko), zřízená v rozporu s americkými federálními zákony.

Ty podle listu The New York Times vyžadují, aby jakékoli struktury umístěné do vodních cest získaly předem povolení od federálních úřadů. A to se v kauze Rio Grande nestalo.

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Bariéra z bójí v hraniční řece Rio Grande

„Texas se s Vámi rád uvidí u soudu, pane prezidente,“ reagoval texaský guvernér Abbott na zprávu o podání žaloby a dodal, že jím řízený stát udělá vše pro to, aby čelil krizi, kterou podle něj způsobila administrativa prezidenta Joea Bidena.

Rozkaz nedávat jim vodu

Texas je historicky republikánský stát, a nejen v otázce nelegální migrace stojí proti demokratickému prezidentovi Bidenovi.

Abbott již před více než dvěma roky spustil tzv. operaci Lone Star (Osamělá hvězda), jejímž deklarovaným cílem je snížit počet přicházejících běženců do USA přes jižní hranici.

Podle zjištění listu San Antonio Express News došlo v posledních týdnech ke zvýšení brutality texaských pohraničníků, kteří mj. po překonání vodního toku zatlačují běžence včetně malých dětí zpět do řeky a ty, kteří se při pokusu o překonání drátěných bariér na břehu zraní, nechávají svému osudu.

Foto: Reuters/AP

Texas postavil na hranicích s Mexikem ostnatý drát a bariéry z bójek

„Dostali jsme rozkaz nedávat jim vodu (…) Za situace extrémního horka to považuji za nehumánní,“ píše se v uniklém emailu, který poslal jeden z pohraničníků svým nadřízeným na protest vůči příliš tvrdým metodám pohraniční stráže.

Počty běženců výrazně klesly

K americké hranici míří od jihu dlouhodobě zejména lidé z chudých středoamerických zemí, jako je Guatemala, Honduras či Salvador. Jejich hlavními motivy jsou špatné životní podmínky a extrémní kriminalita v zemích původu.

V porovnání se stejným obdobím loňského roku se ale počty zachycených ilegálních přechodů na hranici mezi Mexikem a USA výrazně snížily (z denního průměru 7100 lidí loni na současných asi 3360).

Tento pokles pravděpodobně souvisí s federálním zákonem, který umožňuje snazší vyhoštění nelegálních imigrantů bez dokladů na bázi možného zavlečení nakažlivých nemocí - což mnoho příchozích odrazuje.

Nižší počet migrantů podporuje argumentaci Bílého domu, že tvrdá opatření proti běžencům nejsou potřebná.

V Mexiku se zformovala další karavana migrantů mířící k americkým hranicím

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám