Hlavní obsah

Turecký bankéř pomáhal obcházet protiíránské sankce, rozhodl soud v USA. Ankara se zlobí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Newyorský soud ve středu uznal tureckého bankéře Mehmeta Hakana Atillu vinným z podílu na komplotu, jehož cílem bylo napomoci Íránu vyhnout se prostřednictvím nelegálních finančních transakcí v hodnotě jedné miliardy dolarů (cca 21 mld. korun) americkým sankcím. Případ ještě více pošramotil už tak napjaté americko-turecké vztahy.

Foto: Profimedia.cz

Bankéř Halkbank Atilla

Článek

Sedmačtyřicetiletý někdejší bankéř turecké státní banky Halkbank Atilla byl podle agentury Reuters uznán vinným mimo jiné z bankovního podvodu a spiknutí s cílem porušit zákon o amerických sankcích. Rozsudek nad Atillou bude vynesen 11. dubna.

Proti Atillovi svědčil klíčový muž celého procesu, turecko-íránský obchodník Reza Zarrab. Ten byl v USA zatčen předloni a v případu figuroval jako jeden z obviněných. K nezákonným finančním transakcím ve prospěch Teheránu se přiznal a loni v říjnu přistoupil na dohodu o spolupráci s americkou justicí, protože mu hrozil dlouholetý trest.

Vypověděl mimo jiné, že turecký prezident Recep Tayyip Erdogan věděl, že Turecko navzdory americkým sankcím obchoduje s Íránem, a z tehdejší pozice premiéra to schválil.

Ankara ve čtvrtek verdikt označila za nespravedlivý a nešťastný a za bezprecedentní zásah do vnitřních tureckých záležitostí. Sám Erdogan proces už dříve označil za politický.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám