Hlavní obsah

Svobodníkovi s únikem tajných zpráv z Afghánistánu pomáhali komplicové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Bývalý hacker Adrian Lamo tvrdí, že svobodník Bradley Manning nestahoval tajné právy o Afghánistánu sám, ale měl dva komplice z Massachusettského technologického institutu (MIT). Lamo Pentagon přivedl k Manningovi, jména spolupracovníků ale odmítl sdělit s tím, že jeden mu dřív vyhrožoval, uvedla CNN.

Článek

Podle Lama jeden z dvojice poskytl Manningovi dekódovací zařízení a naučil ho zacházet s ním. Podle něj oba pracovali pro server WikiLeaks, který dokumenty publikoval.

Manning je nyní držen na samotce ve Virginii. Je obviněn z úniku informací, ale ne v souvislosti s Afghánistánem. Zveřejnil videozáznam, na kterém je zachyceno, jak se posádka vrtulníku dohaduje o útoku na civilisty v Iráku a střílí do nich. [celá zpráva]

Server WikiLeaks současné obvinění Lama odmítl komentovat s tím, že nezveřejňuje své zdroje.

Podle listu Boston Globe si Manning s jedním absolventem MIT vyměnil v lednu deset emailů ohledně bezpečnostních témat. Muž to novinám potvrdil, ale popřel, že by se podílel na úniku.

FBI potvrdila, že se spolu s ministerstvem obrany podílí na vyšetřování a že jednou z vyšetřovacích verzí je možnost, že za únikem stojí spiknutí civilistů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám