Hlavní obsah

Z vydání dokumentů o Afghánistánu je podezřelý 22letý svobodník

Novinky, rei
Washington

Americké ministerstvo obrany ze zveřejnění desetitisíců dokumentů z Afghánistánu podezírá 22letého svobodníka Bradleyho Manninga. Uvedla to ve středu stanice CNN s odkazem za vysoce postaveného představitele Pentagonu.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký ministr obrany Robert Gates

Článek

Manning byl už v červnu obviněn z osmi přestoupení zákona, když měl předávat tajná data. Jedním z dokumentů mělo být video z roku 2007, na němž je skupina neozbrojených Iráčanů ostřelována americkými vrtulníky Apache.[celá zpráva]

Záznam zveřejnila internetová stránka WikiLeaks, na níž se tento týden objevily desetitisíce záznamů z Afghánistánu, z nichž mimo jiné vyplývá, že skutečný počet civilních obětí konfliktu je vyšší a USA měly jakési informace o hledaném Usámovi bin Ládinovi, byť tvrdily opak.

Washington v reakci na zveřejnění materiálů uvedl, že ohrožují bezpečnost spojenců. Podle britského listu The Times jsou na životech ohroženy i stovky informátorů a konfidentů. Světové agentury rovněž upozornily, že data přinesla nové napětí do vztahů USA, Afghánistánu a Pákistánu.

Bývalému zpravodajskému specialistovi Manningovi kvůli dosavadním obviněním hrozí až 52 let ve vězení. Podle CNN armáda v součinnosti s ministerstvem spravedlnosti v současnosti zvažuje, zda v souvislosti s novými úniky vznese další obvinění.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám