Hlavní obsah

SpaceX buduje obří síť špionážních satelitů pro tajné služby USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Společnost SpaceX miliardáře Elona Muska buduje síť stovek špionážních satelitů pro jednu z amerických tajných služeb. V uplynulých letech vynesla do kosmu několik prototypů těchto družic, které by sloužily k pořizování snímků, uvedla agentura Reuters s odvoláním na pětici informovaných zdrojů.

Foto: John Raoux, ČTK/AP

Raketa Falcon 9 společnosti SpaceX odstartovala z odpalovací rampy 39-A Kennedyho vesmírného střediska, čtvrtek 18. ledna 2024

Článek

Reuters také uvádí, že je za výrobu sítě zodpovědná jednotka SpaceX nazývaná Starshield. Jde o součást kontraktu v hodnotě 1,8 miliardy dolarů (41,5 miliardy korun) uzavřené s Národním průzkumným úřadem (NRO), zpravodajskou agenturou zodpovědnou za správu špionských satelitů. Působí v ní zaměstnanci vesmírných sil a CIA, kteří poskytují satelitní snímky Pentagonu.

Odhalené plány ukazují rozsah zapojení SpaceX do amerických zpravodajských a vojenským projektů a dokreslují hlubší investici Pentagonu do rozsáhlého satelitního systému orbitujícího nízko nad Zemí, který má poskytnout podporu pozemním silám.

Zdroje uvádějí, že pokud bude tento program úspěšný, výrazně posune schopnost americké vlády a armády rychle zachytit možné cíle kdekoliv na planetě. „Nikdo se neschová,“ řekl o jeho potenciálu jeden ze zdrojů. Do sítě by měly být zapojeny stovky satelitů. Není jasné, kdy ovšem vejdou do provozu a jaké další společnosti se na programu podílí. Minimálně senzory v satelitech by ale měly být dílem jiného výrobce.

Návrat nebeského elegána. Concorde po renovaci zamířil po řece do muzea v New Yorku

Evropa

Největší operátor satelitů na světě SpaceX se ke zprávám o kontraktu nevyjádřil. NRO přiznal, že momentálně považuje za svou misi vývoj sofistikovaného satelitního systému a že za tímto účelem spolupracuje s dalšími vládními agenturami, společnostmi, výzkumnými institucemi a národy. O rozsahu zapojení SpaceX ovšem mluvit odmítl.

„Národní průzkumný úřad vyvíjí nejschopnější, nejrozmanitější a nejodolnější vesmírný zpravodajský, pozorovací a průzkumný systém, který svět kdy viděl,“ řekl mluvčí NRO.

Od roku 2020 byl podle zdrojů Reuters do vesmíru raketami Falcon 9 vypuštěn přibližně tucet prototypů. Vládní databáze orbitálních objektů ukazuje několik satelitů SpaceX, jejichž existenci společnost ani vláda nikdy nezmínila. Podle zdrojů jsou právě to prototypy sítě Starshield.

SpaceX a Pentagon

Pentagon je zákazníkem SpaceX už delší dobu. K vysílání vojenského nákladu do vesmíru používá právě rakety Falcon 9. I první prototyp Starshieldu vypuštěný v roce 2020 byl součástí kontraktu s Pentagonem a právě na základě jeho úspěchu měl být uzavřen kontrakt s NRO. To dokazuje rostoucí důvěru Pentagonu vůči společnosti vedené Elonem Muskem.

Síť Starshield je oddělená od Starlinku, rostoucí komerční konstelace složené z přibližně 5 500 satelitů. která má za cíl zákazníkům, společnostem a vládním organizacím poskytnout téměř globální přístup k internetu.

Musk, který je též zakladatelem i CEO Tesly a majitelem sociální sítě X, je předním tahounem inovace ve vesmíru, ale mnoho představitelů Bidenovy vlády frustroval držením si kontroly nad Starlinkem nad Ukrajinou. Kyjevské vojenské vedení jej totiž používá k bezpečné komunikaci, ale i tak nad ním má autoritu i v oblasti bojů Musk, a ne americké velení, které to požadovalo.

Vesmírný závod

Síť Starshield je součástí vyostřujícího se závodu mezi USA a jejich rivaly o získání dominantní vojenské síly ve vesmíru. Součástí toho jsou snahy zemí rozšířit své systémy špionských satelitů mimo mohutné a drahé vesmírné družice, které se pohybují dál od Země.

Stavby vlastních satelitních konstelací plánuje i Čína; a Pentagon již dříve varoval před hrozbou ruských vesmírných zbraní, které by mohly celé sítě vyřadit z provozu. Proto by měl Starshield být také odolnější vůči útokům sofistikovaných vesmírných sil.

Boeing přistál v Oregonu bez části vnějšího pláště

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám